Off The Cross - Enjoy It While It Lasts

Eigen beheer

Enjoy It While It Lasts

Tijd voor verandering! Daar is het Antwerpse metalgezelschap Off The Cross een levendig voorbeeld van. Eerst was daar This Kid, een vlijmscherp metalcore gezelschap onder leiding van krijshond en brulboei Steven Van Crombruggen. Vervolgens kwam daar Off The Cross uit, waar melodie de plaats begon in te nemen van energie en Daan Swinnen de leadzang overnam. En nu is daar die moeizame tweede plaat van OTC, ‘Enjoy It While It Lasts’, waar de stap naar melodieuze metal wordt doorgetrokken.

Het is sowieso in deze tijden niet gemakkelijk om als kwartet een plaat in te blikken, gezien de barrières om samen te (mogen) spelen, een studio in te kruipen, … . Het zal Off The Cross worst wezen. Onze favoriete Antwerpse metalband inviteert op het tweede album zelfs een berg gastmuzikanten en -zangers, die alvast ook wat verklappen over de muzikale richting die de heren uitwandelen.

Op een rijtje: arrangementen van Coen Janssen (Epica), piano van Joost van den Broeck (Ayreon), gastzang van Fabienne Erni (Eluveitie) en nog een paar muzikale allrounders als backingvocalen. Inderdaad, dat neigt naar prog en melodic. Een weg die ook al op de inmiddels twee jaar oude ep ‘Era’ met ondermeer Jonas Petter Renske van Katatonia werd ingeslagen. Dus niet geheel onvoorspelbaar, maar wel een leuke, logische volgende stap.

Dan kan het ook niet anders dan dat deze nieuwkomer sfeervol opent met een stukje klassieke piano. Om over te schakelen in zweverige prog. En erna de energieke brulkracht terug te vinden. Het is in elk geval die combinatie tussen symfonie, sfeer en power waarmee Off The Cross meer dan ooit de persoonlijke plaats opeist in het vaak wat te enggesstige metallandschap. Meteen ook de uitdaging om het juiste publiek te vinden voor deze eclectische mix. “So, sing with us these words / Experience the feeling”, aldus de duidelijke boodschap in Exist.

De grote kracht zit hem vooral in het combineren van die diversiteit en het voortdurend spelen met opbouw en diverse passages, zonder van de hak op de tak te springen. De band bewees in het verleden al een aardig stukje songstructuren in elkaar te kunnen puzzelen, maar die kwaliteiten worden op ‘Enloy It While It Lasts’ wel helemaal uitgespeeld. De beweeglijkheid van elk van deze elf tracks is immens, maar de bloedrode draad wordt nooit echt gelost.

Los daarvan valt ook op dat er veel productionele energie in deze plaat is gekropen. De balans tussen breed uitdijende synthesizer- en gitaarwall of sound, enigszins scherpere drumpartijen en de vlijmscherpe screamo’s van Daan Swinnen is mooi uitgewerkt. Nooit krijg je té sterke hard/zacht-contrasten en zelfs in de solo zangstukken zit een voorzichtige gloed die de achtergrond invult, zoals je bij Mute.Deaf.Blind mooi te horen krijgt. En net wanneer we begonnen te denken dat we even wat minder geschreeuw konden gebruiken, gooit de plaat een heerlijk sinister This Too Shall Pass op je bord, waarin sirene Fabienne Erni als de gothic koningin van de nacht overheerst.

Wat ons betreft is het in elk geval duidelijk: gezien de vele connecties binnen het wereldje, die met verve ondersteuning bieden aan Off The Cross, staat de band te trappelen om internationaal op tournee te gaan met een aantal van die metalgrootheden. In de eigen woorden: “After a long wait and a beyond crappy year for everybody in music world, this feels like a new start and a commencement of better times.” Enjoy It While It Lasts.

28 april 2021
Johan Giglot