Oceanhoarse - Heads Will Roll

No Circus

Heads Will Roll

Er is geen betere manier om een nieuw album te promoten dan door vooraf een paar indrukwekkende singles de wereld in te sturen. Dat is wat het Finse Oceanhoarse de afgelopen maanden deed. Het tweede album 'Heads Will Roll' moet vooral een statement zijn tegen de gecomputeriseerde metal, waardoor de hoge verwachtingen alleen maar zijn toegenomen.

Voor wie het nog niet had meegekregen: Pryopen is zo'n voorbeeld van een perfect uithangbord. Het nummer is een mix van metal en punk, waarin alles op de plaats valt. Gitaren en drums dicteren een hoog tempo waarin riffs en melodie een schitterend geheel vormen met de dynamische zang van Joonas Kosonen, alles afgewerkt met prikkelende breaks. Het is het sprankelende geluid dat op het eerste, nogal statische album ontbrak en op 'Heads Will Roll' de rode draad vormt.

Dat gaat allemaal hand in hand met de missie van de band om zo puur en analoog mogelijk te klinken. Het gevoel dat de band live in de studio staat te spelen, komt van begin tot eind goed over. Behalve dat de instrumenten authentiek klinken, komt de stem van Kosonen direct binnen zonder echo's, galm of andere effecten. Deze band durft zich bloot te geven.

Wel slaan ze af en toe door in het enthousiasme en vliegen dan bijna uit de bocht. Drummer Oskari Niemi gaat er op Help Is On The Way zo fanatiek in dat zijn kunsten korte tijd wel erg dominant zijn. En Kosonen zit op het titelnummer zo diep in de materie waarover hij zingt – terugkerende thema's als angst, verwarring, ontzetting en onmacht gaan niet in de koude kleren zitten – dat zelfs bij aanvang van het tweede couplet zijn stem overslaat. Toch lukt het hem altijd snel bij te sturen, waar ook de fijne gitaarsolo's van Ben Varon toe bijdragen.

Waves zorgt zo halverwege het album voor een verrassende wending met zwaardere gitaren. Het tempo, dat sowieso verschilt van track tot track, ligt vanaf hier gemiddeld veel lager. Het biedt voor even ruimte aan een nog dieper geluid met soms ook cleane gitaren en uiteraard weer de nodige solo's. Dead Zone is zelfs een zeer verfrissende ballad. Maar Adrift is dan weer zo'n nummer dat veel aan Pryopen doet denken zodat de cirkel weer rond is.

En daarmee is 'Heads Will Roll' een levendig, spannend en goed afgewerkt album geworden. Oceanhoarse zou een geschikte band zijn voor mensen die zoeken naar een soort Slipknot zonder te veel gebrul, maar zoals gezegd heeft deze band nog veel meer in het vat zitten. Het kan intussen niet anders of ze beschouwen de missie als geslaagd.

27 februari 2023
Tino Fella