NYOS - Celebration

Pelagic Records

Celebration

“Het Finse dus NYOS maakt noise sinds de zomer van 2014”, aldus bronnen op het wereldwijde web. Al durven wij de term “noise” hier enigszins te relativeren. Na vier zelf uitgebrachte lp’s ('Vltava', 'Nature', 'Navigation', 'Now.') komt daar voor deze vijfde muzikale move ‘Celebration’ bij: een viering via Pelagic Records met acht gebalde songs.

En met een prachtige hoesfoto van een close-up verenpatroon van een groene ara. Om de band met de natuur toch een beetje te behouden. Want organische energie is iets wat deze twee heren muzikaal proberen neer te zetten. Met instrumentale, mathematische composities van dansbare drumpatronen, vette melodieuze lagen en een welgemikte noise-uitbarsting hier en daar. Met een cocktail van gitaar/pedaal, drum en elektronisch behangpapier.

Dat kan soms verdomd swingend uitpakken voor een postrock-achtig tweetal. Zo neemt Light je mee op een bijna benevelend geheel van druk ratelende hihatdrums, repetitieve gitaargrooves en wollen lawaai-effecten. Een song die eindeloos had mogen duren en meteen in je instrumentale-gitaar-Spotifylijstje mag. Er is trouwens nog zo’n riffmonster dat in eindeloze herhaling maar op je hersenpan blijft mokeren, genaamd Gold Vulcan. Eerst in speedpunkritme, maar later met zo’n diep grollende, bijna trancematig zware gitaarcadans waarover ijl gitaarwerk galmt. Knallers.

Maar van de andere kant durft NYOS (hoofdlettergevoelig!) ofte Tom Brooke en Tuomas Kainulainen ook zweven en puur op sfeer teren. Niet dat we je willen afschrikken met een woord als ambient of zo, maar toch … zweverig. Wanneer bijvoorbeeld gitaren en elektronica meer zwijgen en voor flangerende achtergrondkleur zorgen, kan stevig, jazzy freewheeldrumwerk in Cloudberry het dan weer overnemen. Mooi in dynamiek. En acht tracks lang in een leuke afwisseling.

En dat is verdomde knap. Voor een zeldzame keer geraken we eens niet uitgeluisterd op instrumentale gitaarmuziek. ‘Celebration’ zit vol wendingen en verrassingen. Met swingende versus serieuze momenten. Met kille noordelijke passages en bijna tropisch beweeglijke fragmenten. Zonder aan de eigen NYOS-sound te verzaken dan. Knappe plaat die lang kan meegaan.

7 april 2022
Johan Giglot