Nuclear Assault Third World Genocide

SPV
Third World Genocide
Nuclear Assault vanwaar ken je die naam ook alweer? Wel, dit stelletje ongeregeld begon midden jaren tachtig met het spelen van een mix van speed en thrash metal. Ze brachten enkele sterke albums uit, en konden zich meteen meten met groepen zoals Anthrax en Overkill. In de eerste helft van de negentiger jaren hielden ze het echter voor bekeken. Maar in 2002 kwamen de heren weer samen om nog enkele optredens te geven, en dat viel zo goed mee dat ze gewoon een nieuwe start maakten. Trots presenteert Nuclear Assault dan ook zijn nieuwe studioplaat, de eerste in ruim tien jaar!

Dat het eighties-volkje dus vol spanning uitkijkt naar deze cd zal wel geen verrassing zijn. De band stond vroeger al gekend om net iets harder te zijn dan zijn rivalen, en die ruigheid is er met de jaren nog niet uitgegroeid. Uiteraard klinken ze niet modern, maar de hoge zang en het stevige gitaarwerk kunnen zeker nog hun mannetje staan. In tegenstelling tot veel bands in dit genre merk je bij Nuclear Assault nog heel duidelijk de punk- en hardcore-invloeden die zo kenmerkend waren voor de voorlopers van het hedendaagse metalgeweld. En door de goede productie komt "Third World Genocide" toch nooit gedateerd over. Het 'oldschool metal'-sfeertje wordt perfect overgebracht en tot in de solopartijen ontdek je wel iets nostalgisch.

Ook tekstueel is dit onmiskenbaar Nuclear Assault gebleven. Kritiek op het sociale systeem loopt hier hand in hand met een fikse portie humor. Toppers op "Third World Genocide" zijn het punky Whine And Cheese, titelsong Third World Genocide en het humoristische Long Haired Asshole. Dit is een verfrissende release geworden die zowel het oude als het jonge volkje wel zal kunnen aanspreken. Want van een dosis stevige metal die eens wat anders klinkt dan het gros van de bands kan niemand genoeg krijgen.

November 8, 2008
Pieter Van Wezemael