Noveller - A Pink Sunset for No One

Fire Records

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Arial}

A Pink Sunset for No One

Met ‘A Pink Sunset For No One’ bouwt Noveller, het alter ego van Sarah Lipstate, verder aan een eigenzinnige discografie. In de muziek van Noveller staat de elektrische gitaar steeds centraal, maar veel blijft er van de klank niet over. Wanneer het album opent met Deep Shelter vallen vooral de vele bewerkingen op, waarbij Lipstates gitaar even goed een synthesizer had kunnen zijn. 

Uit de beperkte mogelijkheden van een elektrische gitaar haalt Lipstate met behulp van een hoop effecten een rijk klankenpalet boven. Het grootste deel van de tijd klinkt het album erg elektronisch en is het geluid tot voorbij herkenning bewerkt. Hier en daar klinkt het timbre van haar gitaar door in de effecten, zoals in Rituals of titelnummer A Pink Sunset for No One, of duiken er andere elementen op. Tegen het einde van Deep Shelter klinkt er bijvoorbeeld een piano en op The Unveiling is er een vibrafoon te horen.

De manier waarop Lipstate haar gitaar benadert wordt vooral duidelijk in Ritual. Het nummer is een hommage aan ‘Music For 18 Musicians’ van minimalistische grootmeester Steve Reich. Hoewel een nummer van vijf minuten lang niet hetzelfde is als een stuk van bijna een uur, zegt het wel iets over haar aanpak in compositie: eerder dan met akkoordenprogressies en strofe-refrein-strofe-structuren te werken, bouwt ze verschillende lagen geluid op elkaar en bouwt ze die weer af. Ook in een meer rockend nummer als A Pink Sunset for No One blijft die idee duidelijk.

Misschien jammer dat Lipstate geen langere, aaneensluitende compositie ambieert. De verschillende nummers lijken soms te veel op elkaar doordat Lipstate te vaak gebruik maakt van dezelfde effecten om er echt uit te kunnen springen. Anderzijds neemt ze niet altijd genoeg tijd en ruimte om muzikale ideeën volledig te laten ontwikkelen. Dat wil niet zeggen dat ‘A Pink Sunset for No One’ geen variatie bevat. Another Dark Hour weerspiegelt een donkere mood, zeker wanneer het halverwege in een overvloed van reverb valt, terwijl Corridors een meer gehaaste en spannende sfeer creëert.

Voor wie nog niet bekend is met het werk van Sarah Lipstate, is ‘A Pink Sunset for No One’ een goed beginpunt. Haar output onder de moniker van Noveller is er één die zich moeilijk in een categorie laat plaatsen: te druk voor ambient of drone, niet de juiste instrumentatie voor modern klassiek en niet traditioneel genoeg om nog een band te hebben met de folk- of singer-songwriterscene. Vooral dat maakt ‘A Pink Sunset for No One’ een album om eens uit te proberen.

8 februari 2017
Robbe Van Petegem