Novastar - In The Cold Light Of Monday

Sony

In The Cold Light Of Monday

Is Novastar echt terug? Dat was wat wij dachten toen we de eerste seconden van de vooruitgeschoven single Home Is Not Home hoorden. Maar de echte bevestiging kwam bij die excellente tweede single, Holly: Joost Zweegers is terug! En hoe! ‘In The Cold Light Of Monday’ is een terugkeer naar de complexloze, frisse popsongs die op de radio altijd voor een straaltje vreugde zorgen.

Joost Zweegers is zo’n artiest waarvoor wij de lat nét iets hoger leggen dan voor de doorsnee songsmid. We geloven niet dat hij in staat is om slechte songs te schrijven. Ook op de vorige worp ‘Inside Outside’ vind je niets dan deugdelijke liedjes, maar om de één of andere reden wilden ze maar niet of nauwelijks tot ons doordringen. En ook op de bijhorende tour misten we iets in de anders zo energieke optredens. Het songmateriaal was voor ons net niet beklijvend genoeg. Misschien werd de Beatles-fascinatie ons wat te veel; misschien was het te complex.

Of we misten gewoon de nadrukkelijke aanwezigheid van de piano en Joost die het ding tijdens optredens op geniale, bijna neurotische wijze tot het uiterste drijft. Wel, wat Home Is Not Home en Holly al overvloedig aantoonden, is dat die piano volledig terug is. Joost Zweegers’ vijfde plaat lijkt daarom ook een opvolger van zijn tweede album, ‘Another Lonely Soul’, dat hij met Piet Goddaer maakte. De sfeer van het o zo heerlijke When The Lights Go Down On The Broken Hearted, live altijd een absoluut hoogtepunt, proeven we ook in To Feel Your Love. ‘Another Lonely Soul’ dateert trouwens al van 2004. Jongens, wat worden we oud. Maar die sound klinkt in de vernieuwde versie anno 2018 nog extreem relevant, getuigt bijvoorbeeld ook Life Is All.

Maar eigenlijk is deze vijfde Novastar gewoon een mooie blauwdruk van zijn kunnen. Wie gek is van pakweg E op die nog altijd waanzinnig straffe, titelloze debuutplaat, zal meteen verkocht zijn als hij The Laines hoort. En wie kan die derde single Cruel Heart niet goed vinden? Ook daar voelen we dat het genie dat de schoonheid van Lost & Blown Away op de wereld losliet, helemaal terug is. En zo leunt deze vijfde Novastar-plaat toch ook fel aan bij dat zo geroemde debuut. En dat is zowaar zelfs al achttien jaar oud, het is bijna niet te geloven.

Hulde ook voor producers Andrew Britton en Mikey Rowe om de plaat subtiel, maar toch ook rijk te laten klinken. Cru gesteld mogen we het voor de modale radioluisteraar een godsgeschenk noemen dat  Zweegers niet opnieuw in zee kon gaan met John Leckie, doordat die ziek werd. Dit is de Novastar die het grootste publiek kan bekoren. Dat Herman Schueremans en Chokri Mahassine hem, nog voor de plaat uit was, al op respectievelijk Rock Werchter en Pukkelpop in boekten, bevestigt dat alleen maar. De glorie is Joost Zweegers met deze ‘In The Cold Light Of Monday’ helemaal gegund. En op de bijhorende tour gaan we zeker meermaals met plezier kijken naar het genie dat op zijn piano springt.

30 november 2018
Bjorn Borgt