No Nipples - S.M.E.G.M.A.

Bartolini Records

S.M.E.G.M.A.

Af en toe komt er een plaat voorbij, waarbij je jezelf even rechtop in je stoel zet om het allemaal aandachtiger te beluisteren. Het nieuwe album van de Spanjaarden van No Nipples is er zo eentje.

De bandnaam zou kunnen aangeven dat het deze jongens alleen maar om onderbroekenlol te doen is, maar niks is minder waar. Bovendien is de productie van een dergelijk hoogstaand niveau dat het absoluut duidelijk is dat de heren wel degelijk heel serieus in het vak staan.

Natuurlijk staan er een paar songs op, die je gewoon niet serieus kan nemen. Opener Lick is bijvoorbeeld bijzonder kort. Voor sommige bands duurt een intro nog langer, om maar te zeggen, maar het is wel heel erg uitbundig en vrolijk. Samen met No Nipples zijn dit de grappige nummers op deze plaat.

Als eerste hoogtepunt tippen we Policia Del Punk; een song die begint met een ijzersterk basintro van Javi Nassau, gevolgd door een meesterlijk gespeelde, geïsoleerde gitaarriff van Pol Stax. Vanaf dat punt wordt het gaspedaal flink ingetrapt.

No Nipples zingt in twee talen: het Engels en moedertaal Spaans. Merkwaardig genoeg zijn het de liedjes in het Spaans die meer weten te overtuigen. Vooral de zang van frontman annex bassist Nassau komt daar beter tot zijn recht. Maar toch zit er ook een Engelstalige parel tussen: het prachtige The Connection. Dit nummer bevat een heerlijke snelle riff, een geslepen gitaarsolo en de stem van Nassau klinkt emotioneel en eigenlijk best breekbaar.

Met Patán laten de heren horen ook niet vies te zijn van skamuziek met een erg catchy song tot gevolg. En het mooie is dat het nummer mooi opgebouwd wordt en uiteindelijk in een explosie resulteert met een paar behoorlijk intense screams. Heerlijk!

'S.M.E.G.M.A.' eindigt geniaal met Foreskin Surfers, een instrumentaal stuk met een heerlijk gitaarriedeltje dat zo uit één of andere spionagefilm geplukt kan zijn. No Nipples heeft hiermee naar onze mening een ijzersterk album afgeleverd. Eentje dat smaakt naar meer.

8 februari 2020
Jerre Hoetink