Nick Oliveri - N.O. Hits At All Vol.4

Heavy Psych Sounds

Wie altijd al dacht dat John Garcia de bezigste bij was van Kyuss, moet het werk van Nick Oliveri eens onder de loep nemen. De oncontroleerbare bassist was lid van Kyuss en Queens Of The Stone Age, had lang zijn eigen band Mondo Generator, die op tijd en stond nog eens leven ingeblazen wordt, en heeft een nieuwe band (Death Electric). En hij heeft ook nog eens opgenomen met een hele rits bands, de ene al bekender dan de andere. Sinds begin 2017 is ome Nick zijn kelder aan 't opkuisen en spuwt hij verzamelalbums de wereld in. Ondertussen zijn we al aan volume 4 van zijn 'N.O. Hits At All'. 

N.O. Hits At All Vol.4

 

Partner in crime van de Amerikaanse zanger/bassist is het Italiaanse stonerrocklabel Heavy Psych Sounds dat met de regelmaat een nieuwe verzamelaar van 's mans werk uitbrengt. Maar opgepast, de titel van deze verzamelreeks is duidelijk: NO hits.

Wat krijg je dan wel? Nooit uitgebrachte nummers, gastoptredens van de zanger bij verschillende bands, nummers die ooit op soundtracks verschenen en dergelijke dingen. Interessant, ja, maar voornamelijk bedoeld voor de verzamelaars en grootste Oliveri-fans. 

Toch valt er op deze vierde editie één en ander te genieten. Walk On is een nummer waar Oliveri alle instrumenten op inspeelde en dat in het straatje van Mondo Generator past. Fuck You Up And Get High, met The Dwarves, ziet Nick Oliveri op dreef zoals we hem graag hebben: snel, bitsig en wild om zich heen schoppend. Hanging Low komt met Loading Data, een Amerikaanse stonerrockband waar Oliveri eens een nummer mee opnam, maar waar hij amper nog van weet wie nu juist in die band zat. In Super Hero horen we hem met He Who Could Not Be Named op een melodieuze manier zoals we de man niet dikwijls horen. Het nummer ligt in het verlengde van Back To Dungaree High dat hij eerder met Turbonegro opnam. 

Ook op het album staan twee covers van The Ramones, een band die Oliveri steevast noemt als één van zijn belangrijkste invloeden. De nummers hebben echter niet het niveau dat je zou verwachten van een tribute. De akoestische versie van Endless Vacation lijkt een uit de hand gelopen (dronken) grap. Susy Is A Headbanger stond ooit op een verzamelaar met de naam 'Ramones For Kids'. 

Niet alleen is de songkwaliteit niet constant genoeg, na een kleine twintig minuten zit het er bovendien al op. Vinylfans kunnen het album op doorschijnend blauw vinyl bestellen bij Heavy Psych Sound, die traditioneel ieder jaar met een verkoopstand naar Desertfest Antwerpen afzakt (en daar inkopen doet). 

Hoe groot het archief is van Nick Oliveri, is giswerk, maar 't zou niet slecht zijn om na de complete reeks een 'Best of NO Hits At All' te maken met de sterkste nummers. Dan heb je écht een verzamelaar Nick Oliveri waardig. 

16 juni 2018
Bert Gysemans