Nick JD Hodgson - Tell Your Friends

Prediction Records

“Ik lees nooit recencies”, verklapte de ex-Kaiser Chiefs drummer Nick J.D. Hodgson ons al in zijn eindejaarslijstje. Dus deze is voor u, beste lezer. Want als de beste songschrijver die de Chiefs ooit hadden (Ruby, I Predict A Riot, …) een soloplaat maakt, bestaat de kans dat die er “boenk op” is. Een belofte die de Brit zonder enige moeite waar maakt.

Tell Your Friends

Helemaal uit de business is Nick J.D. Hodgson nooit geweest. Als songschrijver en producer van ondermeer Mark Ronson, Hurts of John Newman heeft hij zich de afgelopen vijf jaar echter netjes achter de schermen gehouden. Tot het op een dood momentje begon te kriebelen, hij het vlotte nummer Thank You op een nacht schreef en al snel de idee groeide een hele plaat te maken.

Daar zijn we hem uitermate dankbaar voor. Want ‘Tell Your Friends’ is niet enkel een heerlijke Britpopplaat die optimisme, autobiografische openheid en melodieus plezier verzoent. Het is ook een fris album met een keurige muzikale diepgang. Tien liedjes die stuk voor stuk de hitlijst in mogen, blijken tegelijkertijd een goed doordachte, structurele broeinest van gelaagde geluiden, verrassende wendingen en mooie openbaringen. Een rijkdom die trouwens voor hetzelfde geld helemaal teniet wordt gedaan in de aan John Lennon schatplichtige, tweestemmige pianoballade Iceberg. Alle eer aan Rob Harvey van The Music trouwens, die zijn stem hier prima laat blenden met die van Hogdson.

Maar het zijn toch vooral de uptempo, lentefrisse indiesongs die blijven hangen. Eventueel met een hakkende groove en schuifelende ritmiek bij in I Love The Way Your Mind Works – dat enigszins geïnspireerd lijkt op het oude solowerk van Ian “Stone Roses” Brown. Of in volle harmonieuze samenzang in het hippienummer My Own American Dream (vogelgeluidjes inbegrepen). Overigens, al even fraai: Nick J.D. Hodgson heeft zowat alle instrumentale partijen zelf ingespeeld – op het onderliggende gitaargesoleer van die andere opper-Kaiser Chief Andrew White in het psychedelische Feel Better na.

Het is dat we nog aan het begin van het jaar staan. Dit album, dat geen enkele muzikale steek laat vallen, blijft toch nu al in het geheugen voor de lijstjesperiode. Het zou in elk geval geen zonde zijn dit steeds sterker wordende schijfje tot dan in de speler te laten steken.

17 februari 2018
Johan Giglot