New Regency Orchestra - New Regency Orchestra

Mr. Bongo

New Regency Orchestra

Het ene heeft uiteraard niets te maken met het andere, maar nadat we het debuut van New Regency Orchestra in huis haalden, leek de voordien nogal amechtig voortstrompelende zomer van 2024 zich eindelijk op gang te trekken.

New Regency Orchestra is geen echte band, maar eerder een muzikale droom die zo’n drie jaar geleden in vervulling ging. Geestelijke vader van het collectief is de in 2005 naar Londen uitgeweken Fransman Alexis Blondel. Deze (latin) jazzfanaat, dj, vinylverzamelaar, presentator en organisator gaat intussen als Lex (of Lexus) Blondin door het leven en lag, sinds hij neerstreek in de Britse hoofdstad, (mee) aan de basis van heel wat opmerkelijke muzikale initiatieven.

Het bekendste is waarschijnlijk het Total Refreshment Centre, waarvoor een gewezen chocoladefabriek - die ook nog even dienst deed als ‘social club’ voor de lokale Caribische gemeenschap – werd omgetoverd tot een concertzaal met opnamestudio en repetitieruimtes voor jong jazz- en wereldmuziektalent. Na burenklachten werd de zaal gesloten, maar de studio bleef actief en de fans kunnen voor hun portie jazz, funk en andere future sounds nog steeds terecht in de St. James The Great Church, eveneens door Blondin en Lunch Money Life-saxofonist omgedoopt tot Church Of Sound.

De Fransman droomde er ook al jaren van iets te doen met de Afro-Cuban en Latin jazz, waarmee bigbands na de Tweede Wereldoorlog de New Yorkse jazzscene op zijn kop zetten. Hij deelde die droom met Andy Wood, organisator van het Londense Latin-festival Como No, die op zijn beurt Galliano-percussionist Crispin Robinson en trombonist Nathaniel Cross wist warm te maken voor het project. Nadat ook de Cubaans-Argentijnse pianiste Eliane Correa bereid was gevonden om de nog op te richten bigband te leiden, waren de belangrijkste puzzelstukken gelegd.

De kans en de stimulans om alles concreet te maken kwam er, toen een andere organisator, Noah Ball van Cross The Tracks, nog op zoek bleek te zijn naar een bigband om zijn festival af te sluiten. Plots ging alles snel: in de Londense jazzscene werd gespeurd naar jonge muzikanten om het achttienkoppige collectief te vervolledigen, dat de door Blondin geselecteerde en door Correa, Cross en Robinson gearrangeerde songs op het podium tot leven moest brengen. Het opzet lukte: New Regency Orchestra debuteerde op 8 augustus 2021 op Cross The Tracks in Brixton.

Drie jaar (en een komen en gaan van muzikanten) later, is ook de eerste plaat van Lex Blondin en het New Regency Orchestra een feit. De opnames vormden een ware uitdaging, want de studio van Total Refreshment Centre biedt maar ruimte aan zeven muzikanten. Eliane Correa nam de verschillende partijen dan maar apart op en lijmde achteraf alles mooi weer aan elkaar. Die werkwijze doet alleszins geen afbreuk aan de energie, de drive en de dynamiek van de twaalf tracks.

Deze erg dansbare plaat voert de luisteraar terug naar de tijd dat jazzgrootheden Dizzy Gillespie en Charlie Parker in New York allianties smeedden met Caribische muzikanten. De periode, waaruit Blondin koos, begint in de late jaren veertig en loopt door tot de jaren zeventig. Er staan  bewerkingen op van composities van onder meer de Amerikaans-Puerto Ricaanse jazz-, mambo- en salsamuzikant Tito Puente, van de Cubaanse pianist en orkestleider René Hernandez, van de Amerikaans-Cubaanse trompettist Chico O’Farrrill en van de Dominicaanse trompettist Rafael Labasta.

De twaalf nummers werden gearrangeerd met respect voor de originele versies, maar zonder die klakkeloos na te spelen. De bedoeling was veeleer de artiesten en hun muziek op te waarderen, in ere te herstellen en weer onder de aandacht te brengen van het jonge (of van geest nog jonge) volkje dat anno 2024 geregeld het Londense nachtleven induikt. Daar zijn Blondin en co wat ons betreft met verve in geslaagd, want de muziek klinkt allesbehalve gedateerd.

Wanneer u na één van de volgende barbecues of tuinfeesten nog genoeg jus in de benen hebt en in plaats van met een digestief of een pousse-café de spijsvertering wil stimuleren met een dansje, dan kunnen we u deze plaat zeer warm aanbevelen!

13 augustus 2024
Marc Goossens