Nevel - The Hageland

Wool-E-Discs

The Hageland

Hoe mooi kan het toch zijn wanneer de zaken samenkomen. Bart Van Meulebroeck krijgt van zijn vader een synthesizer en besluit onder naam Nevel lange tijd te experimenteren en knutselen in zijn eigen instrumentale dark elektrowavewereldje. Twee decennia later vertaalt zich dat in een magnum opus waarmee Nevel zijn vaderlandsliefde muzikaal vertolkt.

De rust en soms zelfs het desolate karakter van het Hageland met dat heuvelige en landelijke gebied in centraal België dat door Wikipedia vergeleken wordt met Toscane, met die fraaie Dijle- en Getevallei en vele natuurgebieden, met die abdijen en kastelen,... Een mens zou voor minder wegdoezelen. De twintig tracks op deze dubbelaar brengen een ode aan diverse locaties in het hometown van Nevel, wat zich vertaalt in titels van natuurgebieden (Demerbroeken), geografische elementen (Holleweg) of zelfs straten (Stenenkruisstraat). Dat is op zich natuurlijk niet enkel grappig, maar ook heel herkenbaar.

Wie echter denkt mistige soundscapes en dromerige klanklandschappen cadeau te krijgen, is eraan voor de moeite. Deze zwart-witte release draait immers om de voorliefde voor new wave, synthesizerbeats, elektro of dark ambient, dit telkens in mooie afwisseling – eerste schijfje The Hike meer dansbaar en extravert en tweede schijfje The Cooldown meer doezelend.

En dat leidt tot fraaie composities, zoals een zweverige trancedubbijdrage met fraaie toetsenmelodie (Schoonbergen) tot de duister mijmerende, industriële dubstep van de Holsbeek: stuk of stuk songs die lange, zorgvuldig uitgewerkte combinaties van ritmen en melodische invulling verraden en productietechnisch op punt werden gezet.

In alle eerlijkheid: het tweede schijfje ‘The Cooldown’ past toch net iets meer bij het opzet van deze dubbelaar – een muzikale reflectie geven van de landschapsdiversiteit van 'The Hageland'. Beats en ritmen zijn hier immers lomer, sounds wat meer neerdrukkend en low. “Experience the tranquility”, gaat het herhaaldelijk door een neurotische vrouwenstem in Plein, terwijl donkerblauwe orgeltunes en downtempo beats bedwelmen. Door meer te werken met sfeertapijten en achtergrondgeluiden komt er ook ruimte voor mystiek, dromerigheid, samples (onder meer met water- en vogelgeluiden) en eigen invulling. Ambient en gemoedsrust.

Al bij al is dit een indrukwekkend werk. Eentje waarin elke ambient-, elektronica- of wavefan zich zeker zal kunnen terugvinden. Moesten we bij de toeristische dienst van Het Hageland werken, zouden we het wel weten: van iPodgestuurde muziekwandelingen tot livesessies in de natuur door Nevel, van kortfilms tot openluchtmeditaties. In elk geval: geen klant ging nog buiten zonder deze dubbel-cd.

28 februari 2020
Johan Giglot