Neurosis - Fires Within Fires

Neurot Recordings

Met veertig minuten duurtijd is de nieuwe plaat van Neurosis naar de eigen normen eerder van korte duur. En als geheel brengt ze niet wat je van deze band verwacht.

Fires Within Fires

Als er één ding primeert bij een band als Neurosis dan is het originaliteit. En dat is op de eerste drie songs niet echt duidelijk. Begrijp ons niet verkeerd: voor een doorsnee band zou dit eersteklas sludge zijn, maar bij een dergelijk genre is er meer nodig om ons te plezieren. En al zeker als je Neurosis heet.

Je moet namelijk wachten tot het vierde nummer, Broken Ground – zo’n tweeëntwintig minuten – voor je echt wakker geschud wordt. Dan pas gaan de poppen echt aan het dansen. Het begint al met de zang, die – een beetje zoals Mike Patton dat doet in RV (op ‘Angel Dust’) – getormenteerd, doorrookt en venijnig klinkt. En voor je het weet, wordt je meegesleurd door de modderstroom, die even verder wordt gelost. De song gaat zo op en neer tussen gewauwel en geschreeuw en verveelt geen moment.

Ook het langste nummer – meer dan tien minuten - van de plaat, afsluiter Reach, kent dezelfde, geaccidenteerde zang, alsof zanger Scott Kelly zijn laatste adem aan het uitblazen is, maar de felheid is nog steeds prominent aanwezig. Schitterend zijn de pauzes, die genomen worden en de spanning eigenlijk gewoon nog doen toenemen. Je weet dat er nog zo’n uitbarsting gaat komen. Het is maar een kwestie van tijd.

Maar, zoals hoger al gezegd, is wat voorafgaat aan deze twee topnummers niet van hetzelfde niveau. Het blijft wel moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen. Ja, die aanloop naar Bending Light is erg lang; ja, je hebt de neiging om de muziek uit het oog te verliezen… En zo zijn er nog een paar dingen die je daarover kwijt kan, maar het blijft wel Neurosis. De riff van Fire Is The End Lesson lijkt het aanvankelijk te gaan redden, maar houdt de boot uiteindelijk ook niet drijvende.

Misschien is het contrast met de twee laatste nummers, die daar torenhoog bovenuit prijken, te groot. Zij zorgen er in elk geval voor dat ‘Fires Within Fires’ de aanschaf waard is.

20 november 2016
Patrick Van Gestel