Neon Electronics - Mondriaan EP

Oraculo Records

Mondriaan EP

Stilzitten? Staat niet in het woordenboek van Dirk da Davo. Nadat de activiteiten van The Neon Judgement definitief werden stopgezet, is Neon Electronics de “nieuwe” – inmiddels bijna even vertrouwde – elektrowave-zekerheid in dit Belgenlandje. Als voorbode voor de achtste volwaardige langspeler, gooit de vernieuwde band alvast een vier tracks lange ep de ether in, waarin zowel de slagkracht als muzikale diversiteit van dit trio nog maar eens netjes in de verf wordt gezet.

Het schijfje vangt aan met hometrack Mondriaan, ook present op komend album ‘Apollo’ (release: april): een unieke synergie van een gejaagde, uptempo elektrobeat, stuwende industrial grooves en holle, half gesproken radioboodschapvocalen; onverstaanbaar, mysterieus en met enige fantasie gelinkt aan beelden van oorlogstaferelen. Neon Electronics begint energiek, pompend en in schril contrast met opvolger El Barranco, dat nog het best kan omschreven worden als “industrial psychedelica”. Denk aan een typisch instrumentaal B-kant-fantasietje maar dan met een leuk rollende groove met extra hobbelende synths, pittige slagritmes en een dromerige gitaarmelodie.

Halfweg deze ep is al wel duidelijk dat het Neon Electronics niet langer gaat over de som der delen, maar wel om een stevig gelaagde sound met in elkaar schuivende componenten en melodieën: een synthese waartoe elk van de drie groepsleden een belangrijke bijdrage levert.

Wat dit betreft, is de live versie van de NJ klassieker TV Treated - iets forser en ruwer maar minder punk-DIY en noisy dan het origineel - geen toegevoegde waarde. Eerder een leuke verwennerij voor de fans. Grappig genoeg gaat het gezelschap dan weer helemaal de andere kant uit met afsluiter Follow Your Dreams, waarin de “Doe je eigen ding”-boodschap helemaal centraal staat, net als de structuur van een wilde jam en zelfs ongepolijste uitstraling. Het zou ons niet verwonderen als dit nummer na een nachtje stevig doorzakken ontstaan is.

Deze ‘Mondriaan’-ep doet dus keurig wat moet gebeuren: tonen dat Neon Electronics anno 2019 een eigen identiteit en vaste waarden koppelt aan creativiteit en diversiteit. Wat enkel maar een goede voorbode kan zijn voor de komende ‘Apollo’. Kwestie van de lat meteen hoog genoeg te leggen.

6 maart 2019
Johan Giglot