Nathan Bell - Love > Fear (48 Hours In Traitor Land)

Stone Barn Records

De overwinning van Trump werkt ook in de muziek door. Luister maar naar 'Love > Fear (48 Hours In Traitor Land) van de Amerikaanse songwriter Nathan Bell. Zijn boodschap is dat liefde uiteindelijk alles overwint.

Love > Fear (48 Hours In Traitor Land)

De uit Tennessee afkomstige songwriter werd geraakt door de vele veranderingen in zijn thuisland. De uitslag van de verkiezingen leidde tot een fikse dosis strijdvaardigheid om deze turbulente periode in muziek te verwerken.

In achtenveertig uur nam hij een reeks nieuwe songs op, rechtstreeks vanuit "traitorland"; Amerika, land vol bedriegers en leugenaars. Dat het ongenoegen heel diep zit, merk je niet alleen aan de snelheid maar ook aan de rauwe teksten en sound.

Bell beschrijft in zijn pakkende songs het wedervaren van de eenvoudige, goedbedoelende Amerikaan die verteerd wordt door ontreddering, wanhoop, angst en machteloosheid. Dat maakt opener The Big Old American Dream gelijk duidelijk. Daarin roept Bell (zang, gitaar, harmonica) op om de hoop op een "normaal" leven nooit op te geven.

Eenvoud is belangrijk. Met een gitaar, sfeervol fingerpicking en wat desolate harmonicasferen zet hij een overtuigende reeks songs neer die thematisch aan elkaar gelinkt zijn. Raise Your Fist, zo klinkt het. Durf op een geweldloze manier tegen het hedendaagse establishment in te gaan. Het kale geluid past perfect bij de boodschap die hij wil doorgeven.

Het verdwijnen van de staalindustrie in Flint, Michigan (Hard Weather) door outsourcing naar Azië is één van de thema's. Amerika geraakt steeds meer verdeeld en het is moeilijk om in die verscheurde natie nog enige grootsheid of glorie te zien. Armoede, werkloosheid (The Long Way Down), ziekte, de genadeloosheid van de natuur (Coal Black Water) worden ook door Bell aangepakt.

Met deze plaat zet Bell zich in de traditie van songwriters als Steve Earle en Bruce Springsteen, artiesten die met een stem en een enkele gitaar in een song een heel leven kunnen vertellen. 'Love > Fear' is een opvallend sterke uithaal van een rootsy songwriter met het hart op de juiste plaats. Wellicht is What Did You Do Today de sleutelsong op dit door engagement gekenmerkte album: wat heb jij vandaag gedaan om de wereld een betere plek te maken?

Nathan Bell geeft in april enkele concerten in Nederland.

4 april 2017
Philippe De Cleen