Naer Mataron Discipline Manifesto

Black Lotus Records
Discipline Manifesto
In 1994 ontstond Naer Mataron, met als doel het worden van een nieuwe extreme blackmetalband. Datzelfde jaar nog was er al een demo uit die warm onthaald werd binnen de Griekse scene. Daarna volgden nog drie full cds, waarvan de eerste twee ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de groep, heruitgegeven werden. En deze heren krijgen er maar geen genoeg van, want hun laatste langspeler "Discipline Manifesto" is ondertussen ook al afgewerkt!

En dat het blackmetal is dat zal je geweten hebben! Na een sombere intro barst het geweld meteen los. Negen rauwe en brute songs is wat je dan voorgeschoteld krijgt. Rauw, want echt gepolijst kan je dit niet noemen. De zwaar overstuurde gitaren zijn daar grotendeels verantwoordelijk voor, maar het wordt nooit storend omdat het ten allen tijde de sfeer van Naer Mataron ondersteunt. Af en toe steken wat samples en keyboardlijntjes hun kop boven, maar het is duidelijk dat deze zo minimalistisch mogelijk gehouden zijn. Op die manier wordt er wel een donkere sfeer gecreerd zonder de kanten van Emperor of Dimmu Borgir op te gaan. Voor de rest doet het geheel wat denken aan het oudere werk van Mayhem of Immortal.

Dit is zeker een goede plaat geworden, die menig luisteraar de volle vijftig minuten zal kunnen boeien. Maar "Discipline Manifesto" heeft toch net iets tekort om door te breken. De nummers blijven niet genoeg ronddolen in je hoofd, en ook zijn er enkele momentjes op de cd die erg goedkoop overkomen. Toch heeft Naer Mataron potentieel en zal "Discipline Manifesto" menig metalhead kunnen bekoren.

November 8, 2008
Pieter Van Wezemael