Naat - Fallen Oracles

Argonauta records

Fallen Oracles

Als je dacht dat het niet erger kon, maak dan kennis met Naat, een Noord-Italiaans, instrumentaal postmetalgezelschap. Drie jaar werkten de vier leden naarstig aan dit album, afgezonderd in de studio. En eenmaal het album bijna uitgebracht was, sloeg het noodlot toe en ging de regio noodgedwongen op slot.

 

 

Ze hebben sinds begin maart 2020 amper nog gemusiceerd en het is bang afwachten voor wat de toekomst gaat brengen. Maar laat ons alvast hopen dat alles goed komt, want dit album is er eentje om in te kaderen. Postmetal is buiten An Evening With Knives (misschien ook niet echt postmetal) normaal niet het ding van Argonauta, maar dit sludgy album is van uitzonderlijke kwaliteit. De opvolging van Ufomammut is hiermee gegarandeerd. 

Vanaf opener Sleepeater, waarmee de band meteen een reeks zware troeven op tafel gooit met grommende gitaarriffs en pompende bas, kronen de heren zich tot de nieuwe koningen van de sludge postmetal van Italië. En dat houden ze vol tot de bijna negen minuten durende afsluiter The Highest Tower, dat  een echt postmetalepos is. De band laat je alle spreekwoordelijke hoeken van de kamer zien. Gelukkig kan je nog naar lucht happen in de sferische tussendoortjes Relics en Ether

The Moth is een nummer waarin alles mooi samenkomt: de pompende bas, die in dit nummer zeer aanwezig is, de twee gitaren, die om de beurt scheuren en tremolo spelen, en de donderende drums, die het geheel in lijn houdten Maar het hoeft niet allemaal donder en bliksem te zijn. Zo is  er Liquor: een zeer sfeervol nummer dat spannend blijft van begin tot einde en nooit verveelt. Deze track werd trouwens voorzien van een mooie videoclip (zie hieronder), die ondertussen ook werd opgepikt door Videoclip Italia, een toonaangevende Italiaanse instantie die zich met de kunst van de videoclips bezighoudt. 

Eigenlijk was het oorspronkelijk de bedoeling de nummers van het eerste album te herwerken voor dit album,  maar gelukkig hebben ze die piste niet lang bewandeld en zijn ze terug van nul begonnen. Mensen die Pelican, Tool, Russian Circles en Ufomammut in hun afspeellijst hebben staan, kunnen dit 'Fallen Oracles' daar zonder problemen aan toevoegen. In deze barre tijden moet je immers durven eens verder te kijken.

19 april 2020
Bert Gysemans