Mrs. Piss - Self Surgery

Sargent House

Self Surgery

Toegegeven, het zou een blijf-in-uw-kot-opname geweest kunnen zijn, maar dat is het niet. Want reeds in 2017, ten tijde van de ‘Hiss Spun’-tour,  begonnen Chelsea Wolfe en Jess Gowrie al met de voorbereidingen en opnames voor eigen band Mrs. Piss. Toen het nieuws in verband met dat project en de eerste muziek die ze deelden binnenrolde, werden we wild enthousiast. Wij zijn dan ook tevreden dat ‘Self Surgery’ nu beschikbaar is. 

'Self Surgery' werd opgenomen in de Dock Studio in Sacramento en in Chelsea Wolfe’s eigen huisstudio, The Canyon, in verschillende sessies. De twee dames kennen elkaar al een hele tijd en speelden vroeger al samen in Red Host, maar het pad van de twee kruiste elkaar opnieuw toen Gowrie zich aanmelde als drumster voor de band van Chelsea Wolfe. Het duurde maar kort of de vonk van vroeger sloeg terug over en de dames gingen onder hun tweeën creatief zijn. 

De eerste twee nummers, die het duo op de wereld losliet, het korte Downer Surrounded By Uppers, een nerveus rockend nummer met Wolfe die de ziel uit haar lijf zingt, en Knelt, een meeslepende doomy track met laaggestemde dreigende gitaren, iets nauwer aansluitend bij het werk dat we van Chelsea Wolfe kennen, zorgen voor een kwart van het acht nummers tellende debuutalbum dat Mrs. Piss heeft opgenomen (in tijd zelfs een derde). 

Op de zes andere nummers nemen ze amper gas terug. Nobody Wants To Party With Us begint nog rustig, maar eenmaal op kruissnelheid knalt het nummer lekker door. Vooral het drumwerk van Gowrie valt hier op naast de ruig rockende gitaren van Wolfe. 

M.B.O.T.W.O. leunt aan bij het typische werk van Chelsea Wolfe. De dubbele zang is wel apart. Ook You Took Everything lijkt zich aan te kondigen als een typisch Chelsea-nummer tot plots het refrein sludgy blijkt te zijn en we toch even de wenkbrauwen fronsen. Maar het zwaar opgezette gothic einde maakt het allemaal terug goed. 

Titeltrack Self Surgery is gebaseerd op een vet basakkoord, een stevig nummer met potig drumwerk van Gowrie. Afsluiter Mrs. Piss begint als een riot grrrl-song en dooft, naarmate het nummer vordert, langzaam uit zodat we toch sereen met een licht hijgende Wolfe eindigen. 

Het staat buiten kijf dat de twee zich bij de opnames goed hebben geamuseerd en de grenzen hebben verlegd. We horen Gowrie knallen en pompen als bij een punkmetalband en Wolfe hijgt, zingt en krijst als nooit tevoren. Wie de twee eerste nummers kon pruimen, gaat niet bedrogen uitkomen met de rest. Zo hoorden we Chelsea Wolfe nog niet eerder. Ga in de platenzaak niet op zoek naar het album, want voorlopig moet je het stellen met de digitale download. Of er later nog een vinyl of cd-versie uitkomt, laten ze voorlopig bij Sargent House nog in het midden. 

30 mei 2020
Bert Gysemans