Mr. Bungle - The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo

Ipecac Recordings

The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo

Mr. Bungle kent iedereen als het experimentele vehikel van Mike Patton waarmee hij samen met trouwe kompanen Trey Spruance en Trevor Dunn in de jaren negentig de podia en de cd-spelers onveilig maakte met een uiterst eclectische muzikale cocktail, gaande van crooners over heavy metal via avant-garde jazz, ska en disco tot funk. Het publiek was er gek van. De band bracht drie succesvolle albums uit. Maar wat veel mensen niet wisten, is dat voor de band bij Warner Bros tekende in 1990, ze al een reeks demo’s uitbracht. 

De eerste van die demo's waren er al, toen het gezelschap nog naar school ging, en die waren voornamelijk opgemaakt uit vette thrashmetal. En laat Mr Bungle net die demo's na bijna vijfendertig jaar van onder het stof halen. Zo krijgt ‘The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo’ een tweede leven. 

Speciaal voor de gelegenheid werd het trio naar een kwintet uitgebreid door de toevoeging van Scott Ian (Anthrax) en Dave Lombardo (ex-Slayer, en eerder met Mike en Trevor in Fantômas), de ideale partners in crime om deze vijfendertig jaar oude thrashdemo's terug leven in te blazen. De band zelf deelde de afgelopen maanden al her en der een paar nummers en die staan er allemaal op (behalve de stomende cover van USA van The Exploited). Dus maak je borst maar nat voor een klein uurtje thrash van de bovenste plank. 

Als na de epsiche intro Grizzly Adams, Scott Ian de typische gitaarpartij inzet, weet je al dat dit niet fout kan lopen. Het plezier spat er meteen vanaf en Mike Patton is ... Mike Patton op zijn best met die geweldige zangstem, die hij als instrument gebruikt en die meer dan ooit aanwezig is. Raping Your Mind kregen we eind augustus al mee en toen al was duidelijk wat het opzet van de band was: die nummers helemaal opnieuw opnemen, de authenticiteit ervan respecterend. Weg met het muffe geluid van de oude demo naar een kraakheldere thrashgeluid, ingespeeld door specialisten. 

Hypocrites / Habla Español O Muere begint lekker, schakelt een snelheid hoger naar hardcore punk om drie tellen later La Cucaracha in te zetten, dat overgaat in de Spaans verklede Stormtroopers Of Death-klassieker Speak English Or Die. In  Methematics laten de heren zien dat snelheidsrecords breken niet altijd hoeft. Dit nummer - dat niet op de originele demo stond, maar wel bijna even oud is - leunt misschien nog het dichtst tegen het latere Mr. Bungle-werk aan met de verschillende tempowisselingen en wederom een Mike Patton die het beste van zichzelf laat horen en zijn stem in allerhande bochten wringt.  

Toen de band bezig was met de originele opnames van de demo was Corrosion Of Conformity’s tweede album 'Animosity' net uit. En zij hadden blijkbaar een grote invloed op de bandleden. Vandaar dat er een cover van Loss For Words op dit album staat. Misschien wel het beste eerbetoon aan dit klassieke hardcore thrashalbum uit 1985.

Scott Ian noemde het album eerder deze week de beste thrashplaat uit 1986, die je nog niet gehoord hebt. En misschien is dat wel correct. Maar eerlijk is eerlijk: dit album zou in 1986 veel meer potten gebroken hebben dan dat nu het geval is. En ze hadden dan misschien wel een plaatsje naast de iconische vier van de thrashmetal verdiend. 

Maar dit blijft zonder twijfel een geweldige pot thrash. Jeugdsentiment. En laat ons hopen dat dit album Mr. Bungle een herstart geeft en we hen volgende jaar op de grote festivals mogen ontmoeten. Want het moge duidelijk zijn: deze vijf muzikanten zijn nog lang niet aan hun pensioen toe. 

8 november 2020
Bert Gysemans