Mourner - Apogee Of Nihility

Satanath records

Apogee Of Nihility

Mourner is een Russische doom-/deathmetalband, opgericht in 2018. De heren slagen erin de perfecte combinatie te vinden van harde en rauwe deathmetal met slome doomelementen. Iedere liefhebber van de meest donkere kant van metal zal hierin zijn gading vinden.

Een song als The Scorched Sun, die afklokt op meer dan zeven minuten, vraagt om een inspanning. Maar eens je je gewillig laat meesleuren in de donkere moerassen, die de band voor je uitmeet, is er geen terugweg meer mogelijk. Mourner slaagt erin om duisternis tot een kunstvorm te verheffen op een dergelijke wijze dat de waanzin nabij bent. Met het angstzweet op de bovenlip gaan we de confrontatie aan met de meest donkere zijde van onze ziel. Trage riffs klieven doorheen je vege lijf, waarna een grauwe stem je dooreenschudt.

Van Do Not Get Through tot Slave Of Fate zijn dit één voor één mokerslagen, die ervoor zorgen dat er apocalyptische wezens opstaan, die de aarde onder je voeten vermorzelen tot er geen spaander meer overblijft. Althans, dat is hoe het aanvoelt eens je verder afzakt naar die bodem van de hel, die Mourner je biedt. Op dat elan blijft de groep trouwens het hele album lang doorgaan.

Origineel klinken in metal is zeer moeilijk geworden, maar Mourner slaagt er wonderwel in om iets unieks toe te voegen aan het gedoodverfde doom-/deathmetalidioom. Zo maakt de band vaak onverwacht gebruik van de overgang van deathmetalriffs en verpulverende drums naar langzame doomelementen, alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Bovendien stopt de band daar ook nog eens black metalriffs tussen. Door dat voortdurend heen en weer schipperen tussen uiteenlopende metalelementen zet je steeds weer op het verkeerde been.

Dit is gewoon een te ontdekken en vrij originele parel binnen het wereldje van extreme metalen. Elke song is zodanig opgebouwd dat het lijkt dat de band voornoemde muziekstijlen ter plaatse uitkleedt en heruitvindt, telkens toch met respect voor de grenzen.

Zonder meer maakte Mourner met dit 'Apogee Of Nihility' een grensverleggend debuut. Hou deze band in het oog in alle zwartgalligheid.

18 augustus 2019
Erik Van Damme