Mortier - Mortier

Mayway Records

Mortier

Bij de term "supergroep" worden wij vaak achterdochtig, want het verleden heeft al minstens even veel gedrochten als goede platen van dergelijke bands op de wereld losgelaten. Mortier is ook een band waarop vaak dat label geplakt wordt. We kunnen nu alvast verklappen dat de debuutplaat in de goede helft kan worden ondergebracht.

 

Mortier is het nieuwe project van Thomas Mortier, bekend van De Ministers Van De Noordzee, Yuko en Douglas Firs. Oorspronkelijk was het plan trouwens dat dit een nieuwe Ministers-plaat zou worden, maar daarvoor vond Mortier de nummers te persoonlijk en dus besloot hij die onder eigen vlag uit te brengen. Samen met Senne Guns werkte hij de persoonlijke liedjes om tot mooie en rijk gearrangeerde songs.

Thomas Mortier is een goed observator en chroniqueur, waardoor elk nummer een mooi verhaal of een rake observatie is. Zoals zo vaak ligt de liefde en alle bijkomstigheden aan de basis, maar zeggen dat de nummers letterlijk uit het leven gegrepen zijn, zou wat kort door de bocht gaan zijn.

Ondertussen is Mortier, zoals eerder reeds aangehaald, toch weer een groep geworden en maken Senne Guns, Nele Paelinck (School Is Cool), Jesse Maes (Sophia, Hypochristmutreefuzz) en Willem-Alexander Langlet (Emma Bale) vast deel uit van de groep. En dan krijg je een supergroep.

Het eerste, dat we mochten horen van Mortier, was single Marie. Toen waren we, als fans van Eels, eigenlijk al verkocht. Dit is catchy, lichtvoetig en voorzien van heerlijke uitwaaierende violen. Tweede single Zoveel Meer is al minstens even fris, maar anders desondanks o zo melancholisch.

Verhaal Van Karel is een bizarre mijmering over een man op een feest en een varken dat aan het spit wordt gestoken. Doorheen de song heersen een sfeerscheppende groove en mysterieuze sfeer die ons dik zeven minuten op sleeptouw nemen en geen moment vervelen. Een al even bizarre en abstracte context krijg je in Geen Haaien Op Woensdag voorgeschoteld. En dan komt na een rondje subtiel armworstelen - misschien zelfs eerder duimworstelen - tussen de verschillende instrumenten die heerlijke pianosolo binnengeslopen.

Ook in kleine liedjes kent Mortier zijn meester niet; December en Nieuw Huis blijven constant ingetogen en overgoten met een ferme geut melancholie. Valium is echter de topper op dat vlak. Het nummer sluipt beslist in je hoofd met subtiele begeleiding, die bij het refrein ingehouden uitbreekt.

‘Mortier’ is een fraaie debuutplaat, die zich niet graag in vakjes laat stoppen, vol compromisloze, Nederlandstalige popmuziek met frisse arrangemtenten en boeiende teksten. Met Mortier hebben we er weer een band van ongelofelijk niveau bij in het Nederlandstalige repertoire.

20 maart 2019
Patrick Blomme