Mortem - Ravnsvart

Peaceville

Ravnsvart

Opmerkelijk: het enige wapenfeit dat Mortem op het konto heeft staan, is de demo 'Slow Death'. Deze Noorse black metalformatie werd opgericht in 1987 en ging in 1990 verder onder de naam Arcturus. Mar nu brengt de band eindelijk het debuut op de markt, ondertussen tonnen ervaring rijker binnen talloze andere projecten. Eindelijk klaar om de wereld te veroveren? Op basis van deze parel wel.

Dat de typische symfonische black metal uit een rijk verleden stevig overeind blijft, merk je al vanaf de eerste songs Ravnsvart, Sjelestjeler en Blood Horizon. Alsof de band gewoon de draad opneemt waar ze die zowat dertig jaar geleden heeft achtergelaten.

Opvallend is dat de band daar ook gewoon mee wegkomt. Want songs als Demon Shadow klinken anno 2019 opvallend scherp en fris. En dan is er nog dat voortdurende schipperen tussen snelle songs en tragere, maar daarom niet minder dreigende huzarenstukken. Persoonlijk zijn we eerder voorstander van die traag op gang komende kleppers, die langzaam als een gif je aders binnendringen tot je het leven uit het vege lijf voelt wegstromen. Iets wat we bij het eerder vernoemde Demon Shadow vaststellen en verder in de zwarte verf wordt gezet met Port Darkness en afsluiter The Core.

Die smerige, donkere smurrie waarin je wegzinkt in tijdens je meest afschuwelijke nachtmerries haal je je over de hele lijn voor de geest. Dat is het soort van black metal waardoor we circa dertig jaar geleden voor dit genre vielen. Dat die speciale atmosfeer overeind blijft, is een verdienste waarvoor Mortem prompt een extra kruisje krijgt toebedeeld. Een zwart welteverstaan. De muzikanten in deze band hebben ons met andere projecten al zoveel black metalvreugde bezorgd en doen dat hier nog eens dubbel en dik over.

Dat we hier meer dan dertig jaar op hebben moeten wachten, stoort dan ook totaal niet.  'Ravnsvart' is gewoon een must-have voor elk beetje liefhebber die dweept met black metal uit de jaren negentig. Op dit debuut heeft iedere liefhebber van Scandinavische black metal zo lang gewacht, maar het was dat wachten meer dan waard.

12 november 2019
Erik Van Damme