Mooneye - Big Enough

Mayway Records

Big Enough

Voor diegenen die op Studio Brussel ‘De Nieuwe Lichting’ volgen, zal de naam Mooneye niet onbekend in de oren klinken. In 2019 gingen zij immers met de titel gaan lopen en sindsdien werkten ze aan hun debuutplaat. En die is er nu!

Met het catchy Thinking About Leaving won Mooneye De Nieuwe Lichting editie 2019 en startte voor hen een wervelwind van een jaar. De band, gevormd rond frontman Michiel Libberecht, begon vol enthousiasme te timmeren aan haar carrière waarbij ze zich niet enkel focusten op de Belgische muziekscene. Nee, ze zagen het net iets groter en mikten ook op de Nederlandse en Duitse markt.

En waarom niet? Met hun tijdloze songs, warme melodieën, oorwurmen en een dijk van een stem zitten ze letterlijk op een goudmijn. 2020 zou het jaar worden waarin ze hun debuutplaat gingen voorstellen, maar toen kwam dat beestje op de proppen dat de volledige wereld stil legde. De nuchtere West-Vlaamse mentaliteit zorgde er echter voor dat de mannen van Mooneye het niet aan hun hart lieten komen. Waar mogelijk bouwden ze samen met Jo Francken en Pieterjan Maertens verder aan hun plaat en nu is het dan eindelijk zover.

Fans zullen alvast enkele nummers zeker en vast herkennen. Want hoewel in 2020 de wereld op zijn kop stond, konden Libberecht en zijn maten nog steeds rekenen op de steun van StuBru. Zo werd hun song Bright Light (feat. Meskerem Mees) uitgeroepen tot "catch of the day" en leverde dit de nodige, maar ook terecht verdiende airplay op. Het nummer lost een warm en melancholisch gevoel en, mede door de knappe productie, wordt er een zekere gedrevenheid en dynamiek tussen de bandleden naar voren gebracht. Maar wat vooral uitblinkt is de samenzang van Libberecht en Mees. De combinatie van beide stemmen zorgt voor een wonderlijke samenzang van dat type dat je amper nog te horen krijgt. Ofwel, hoe een echte streling voor het oor kan klinken.

De titelsong Big Enough werd op 27 augustus 2021 gereleased. Het nummer werd geschreven vlak voor de opnames van de debuutplaat van start gingen en Libberecht had direct door dat dit de titelsong diende te worden. Volgens de frontman gaat het nummer over opgroeien, aan jezelf twijfelen én jezelf aanmoedigen. De zang die vergezeld wordt door drum en gitaren zorgt voor een magisch geheel dat je in een warm dekentje wikkelt. Zowel muziek als zang zijn perfect afgestemd op elkaar en vullen elkaar zonder enige moeite aan. Iets wat een rode draad is doorheen het volledige debuutalbum van de band. Alle songs passen perfect bij elkaar en stellen de dynamiek die de groep tentoonstelde in Bright Lights nog meer in de verf.

Deze bescheiden oerdegelijke Belgische ‘Hey, wij zijn hier ook nog’-knuffel is een welkome afwisseling van de schreeuwerige multi million albums waarmee we de laatste tijd om de oren werden geslagen. En als het van ons afhangt is dit de tot nu toe beste release van 2021.

Als de mannen op dit elan verder werken en hun geoliede live machine van in 2019 blijven uitwerken, zien wij niet in wat hen nog kan tegenhouden om ook internationaal succes te hebben. Mooneye, een begrip in België en hopelijk binnenkort ook in de wereld.

10 september 2021
Marjolein De Smet