Moon Relay - Full Stop Etc.

Hubro

Het Noorse rockkwartet Moon Relay wekt op 'Full Stop Etc.' een droomwereld op met druggy psychedelica en weirde hallucinaties. Muzikaal gezien brengt het viertal iets dat overal iets gaat lenen, van sixtiespsychedelica en krautrock over free jazz tot elektro-akoestische muziek en dat met een volledig op hol geslagen experimenteerdrift. 

Full Stop Etc.

'Full Stop Etc' is bevreemdend op een goede manier. De futuristische grooverock en weirde sci-fi van het debuut van Moon Relay blijft gelukkig ook aanwezig op het nieuwe album. De Noren hanteren zwaar gemanipuleerde gitaareffecten en nemen er de repetitieve, soms mechanisch klinkende geluiden van de elektronische wereld en dance bij. Het groepsgeluid wordt vooral gedomineerd door percussie, cassettes en tapeloops, tenorsax en synths. Noem het gerust een muzikale speeltuin, want de bende uit Oslo slaat onophoudelijk gedurfde en innovatieve wegen in.

Nee, radiovriendelijke nummers of hits zijn het niet. Daarvoor houdt de groep te veel van tot fronsen aanzettende crazy shit. Dat merk je aan de opvallende titels die uit een string aan schijnbaar random tekens bestaan. De bijzondere opener 0,,,,__ (echo's van het racecircuit van Zolder in combinatie met een kapotte drummachine en met gemanipuleerde, tweedehandse metalriffs on top) zegt al genoeg en geeft een wat nostalgische en kritische blik op de rave- en gabbersubcultuur.

Daarmee wordt de luisteraar meteen genadeloos in de fascinerende wereld van Moon Relay gedropt. Toegegeven, dit vraagt een zekere inzet van de luisteraar; echt toegankelijk is dit natuurlijk niet. Maar wie zich de moeite getroost, wordt beloond.  Wie bijvoorbeeld wil moonwalken op het spacy klinkende >-- -, wordt daartoe van harte uitgenodigd. …,,y moet het dan weer hebben van krautrockerige fuzzgrooves.

Ondanks het experiment - het verrassende 7//_  groeit gaandeweg uit tot een subtiel en sfeervol hoogtepunt - is er ook een duidelijke focus merkbaar, wat zich onder meer uit in de manier waarop composities opgevat worden. Die zijn in vergelijking met het debuut vaak aanzienlijk korter. Eén van de uitgesproken hoogtepunten is de dik tien minuten durende afsluiter ... . / ____ (; ; ; "_____" , , ,).

De groep heeft duidelijk geruime tijd in de studio doorgebracht. Deels opgenomen in de Malabar studio en deels in de eigen studio levert het door Lasse Marhaug geproduceerde 'Full Stop Etc', dat soms echo's bevat van Radioheads 'Kid A', een intrigerend, bedwelmend en verrassend resultaat op. Uiterst trippy psychedelica van Noorse makelij, van harte aanbevolen voor muzikale durvers.

27 augustus 2017
Philippe De Cleen