Moon Duo - Occult Architecture Vol. 1

Sacred Bones Records

Moon Duo, dat is Ripley Johnson en zijn vrouw Sanae Yamada. Maar dat is vooral ook een zijprojectje van Wooden Shjips, wat zoveel betekent als psychedelica. Veel psychedelica. Met deze nieuwe langspeler, eerste van een tweeluik, kiest het ophefmakende duo voor en “psychedelic opus” dat het occulte opzoekt.

Occult Architecture Vol. 1

De reden waarom we nog niets vertelden over de nieuwe Moon Duo? Hij laat ons niet los! Die moordende, grommende riffs, bezwerende bluespsychedelica, ontastbare echo’s … keer op keer een dikke hand vol knallende minuten lang. Ver-sla-vend! Zeven goals na elkaar, als dat geen record is. Het tweetal laat zich daarbij volop bijstaan door geheugenpedalen en studiosnufjes en een warme synthesizer wall of sound, zodat een hele band aan het woord lijkt.

Uitpakken? Zeker weten. Cult of Moloch gaat zo stevig in force majeure met zijn eindeloos herhalende, industriële riff, dat het wel lijkt of Killing Joke door de luidsprekers loeit. Een demonische, stompende basgroove blijft maar mokeren, maar wordt ook doorkruist met dat typische gewauwel, dat bluesy gesoleer dat het geheel heerlijk de hoogte in tilt. Repeat. Repeat. Repeat.

Deze masters of psychedelica aarzelen in elk geval niet om ook de elektronica voor zich te laten spreken. Een wat ijl en kil Cold Fear bonkt heerlijk verder op een digitale beat, terwijl het nummer baadt in een LSD-poel van effecten. En we zouden nog kunnen uitbreiden over de vele spacegeluidjes of de wat overstemmende, bewust aan de oppervlakte liggende stem van Johnson die voor een sterke binding zorgt.

Veel meer willen we echter niet verklappen. Beleef gewoon zelf hoe songs durven wegkwijnen met de veelbelovende woorden “there’s a sound in my head” of hoe Moon Duo opnieuw de kracht van herhaling en transformatie met elkaar weet te verzoenen.

Binnenkort verschijnt trouwens het tweede deel, wat opvallend lichtvoetiger zou moeten zijn. We kunnen alvast vertellen dat we de zware grooves van deze plaat mogelijk zullen missen.

Moon Duo speelt op 19 juni in Muziekcentrum Trix, samen met Chesea Wolfe.

2 maart 2017
Johan Giglot