Modeselektor - EXTLP

Monkeytown

EXTLP

De Berlijnse enfants terribles van de dansmuziek laten weer heerlijk van zich horen. Op 'EXTLP' presenteren ze vijftien nieuwe longversiontracks, de volledige versies die je op de ‘EXTENDED’ mixtape kreeg en waarvan de fans al drie 12” vinyls en een berg remixen als voorbode kregen. En ja, ook de spraakmakende, duistere single met UK grimerapper Flohio, Social Distancing, krijg je netjes op je bordje. Maar we verklappen in deze intro ook al graag even de opvallende naam Blixa Bargeld  (Einstürzende Neubauten, Nick Cave and The Bad Seeds). Gedurfd.

Gedurfd en progressief. Want Gernot Bronsert en Sebastian Szary glijden van overstuurde, industriële distortion tot neosynthpop, van glitchy dub tot minimal tribal techno. Maar ook nog liefst met een flinke klemtoon op bombastische ravesounds. Tijd voor een feestje, zeg maar. Anders dan met de mixtape presenteert Modeselektor echter de songs netjes voluit en achter elkaar. Maar met respect voor de juiste volgorde.

Deze Modeselektor-release maakt ons in elk geval BLIJ. Dankzij veel vrolijke belletjes, hoogtechnologische tierlantijntjes en opgewekte synthmelodieën weten de heren er vanaf openingstrack Tacken meteen de juiste sfeer in te brengen en zowel dancefreaks als liefhebbers van luisterelektronica naar de oren te spelen. Of dj’s dan, die graag hun bpm gemiddeld houden en meer inspelen op atmosfeer dan op mokerbeats en het aandurven om een track als Puls met kort oppeppende stemsample en wegdraaieffecten te vermalen met pakweg een Chemical Brothers-track.

En we wippen maar meteen door naar Komm (Long Version), die bijdrage met Blixa. Een stukje scheurende industriële techno, onderbroken door theatrale Duitse bewoordingen van de avantgardelegende. Klinkt indrukwekkend, maar wat ons betreft minder verpletterend dan de hakkende postdubrhymes van die Social Distancing-single die een beetje buiten de categorie op dit album valt. Maar wat een knaller van een track!

Want dat de heren Bronsert en Szary op dit album misschien nog meer dan voordien ten top drijven, is de zoektocht naar de juiste geluiden en ingrediënten. Een queeste die ervoor zorgt dat metalig vervormde hihattics, ruisende shuffles en machinale tunes mooi samenkomen in een industrieel Bangface. Zo zuigt heel dit 'EXTLP' je vanaf de eerste tot de laatste noten mee in het hypermoderne, digitale pretpark van deze producers. Met extra bank vooruit voor de holle, diepe postdub en mysterieuze spoken word van Paul St. Hilaire in het Burial- en Rhythm & Sound-alike Movement!

Brede selectie, hippe sounds, groot draagvlak. Nu het einde van het jaar nadert, mogen we misschien spreken van één van dé dance-albums van 2021? Ook wij durven wel.

25 december 2021
Johan Giglot