Mint Julep - In A Deep And Dreamless Sleep

Rough Trade

In A Deep And Dreamless Sleep

Bestoeften we een dikke maand geleden nog de nieuwe neoklassieke sfeerplaat van Goldmund ofte Keith Kenniff (waarmee u natuurlijk eens was), dan serveren we bij deze graag een dessertje van Mint Julep, het duoproject van de man met zijn echtgenote Hollie. Let wel: ‘In A Deep And Dreamless Sleep’ loopt niet over dezelfde minimalistische paden van klassieke piano, viool en zachte elektronica, maar presenteert een heerlijke saus van kleurrijke droom- en zweefpop.

Diepe echopoelen vol hoge zang en duizelingwekkende scapes, zacht tikkende ritmiek en warme melodieën: naast zijn ambientproject Helios en het neoklassieke Goldmund heeft Kenniff dus bij deze duidelijk nog een derde muzikaal eitje uitgebroed. Eentje waarin zowel goed songwriterschap als hoge studiotechnische skills goed van pas komen. Want op ‘In A Deep And Dreamless Sleep’ krijg je elf foutloos geproducete songs waarin de klassieke popelementen (gitaar, bas, drum) een mooie onderbouw maken, maar ook tegelijkertijd ingekapseld worden in een regenboog van digitale effecten en bewerkingen. Composities die als een warm bad van zachte klankgolven de luisteraar omringen en daarmee helemaal aansluiten bij de titel van dit album.

En dan hadden we het vanzelfsprekend nog niet over de ijle, etherische en met veel galm verrijkte stem van sirene Hollie. De kers op een taart vol zoete smaken. Conform single Black Maps met zijn ontastbare shoegaze karakter dat halfweg dankzij zacht stompende beats een subtiele extra push krijgt. Of conform Pulse: in feite één lange opbouw richting de ultieme climax die niet wil komen. Een auditieve smeekbede om extase. Of in feite conform alle andere songs van Mint Julep op deze fantastische sfeer en doezelplaat.

Mogen we dan toch één verbeterpuntje aanhalen? De scherpte van mooi samengevoegde en opgebouwde elementen verdwijnt wat naargelang dit album vordert. Door de vele echo’s en benevelende effecten verglijdt daarmee ook de aandacht. En dat is zonde. Net zoals het zonde is dat zowel Goldmund, Helios als nu ook Mint Julep onder de gordel kicken. Prachtige hoes trouwens.

19 maart 2021
Johan Giglot