Miles Kane - One Man Band

Modern Sky Records

One Man Band

Miles Kane begon ooit bij The Rascals, richtte daarna The Last Shadow Puppets op met Alex Turner en besliste dan toch nog om het solo ook te proberen. Intussen zit hij aan het vijfde soloalbum. We begonnen eraan met twijfels, maar uiteindelijk had de plaat ons toch te pakken.

Het album start met Troubled Son, meteen ook de debuutsingle. Voor de videoclip nodigde hij zijn beste vrienden uit in zijn favoriete pub in Londen voor een gezellige babbel, een dansje of gewoon om gezellig met zijn allen mee te zingen. Het nummer is catchy en precies wat we verwachtten van een man als Miles Kane. Maar die kenden we dus al. Wat volgde, maakte bij de eerste keer beluisteren minder indruk. The Best Is Yet To Come start kalm en lijkt maar niet op gang te geraken. De titeltrack is dan weer een romantische hommage aan een geliefde om haar duidelijk te maken dat hij de enige is voor haar.

Het grappige aan de titel is dat het uiteraard helemaal niet gaat om een 'One Man Band'. Integendeel, aan het album werkten onderanderen Blossoms-zanger Tom Ogden en diens neef James Skelly van The Coral mee. En op de drums horen we vooral Miles Kanes eigen neef Ian. Het album werd in samenwerking met wat hij omschrijft als de fantastische "northern orgy" opgenomen in Liverpool. Naar eigen zeggen herontdekte hij op dat moment ook de liefde voor de gitaar. Dat hoor je heel duidelijk in Never Taking Me Alive.

Heartbreaks (The New Sensation) en The Wonder komen wat trager binnen. Al kan je er na een aantal luisterbeurten zeker een keer op dansen. The Wonder konden we als tweede single intussen ook al meezingen. Opvallend is ongetwijfeld Baggio, een hommage aan de enige echte voetballer Roberto Baggio, die de achtjarige Kane voor het eerst zag op het WK van 1994. “I used to sit and watch you steal the show”, klinkt het bewonderend. De obsessie voor Baggio en het Italiaanse team van 1994 word ook mooi weergegeven in de kortfilm 'Searching For Baggio' die gemaakt werd als promotie voor het album. Op het einde van de film zie je een overemotionele Kane zijn moeder opbellen om te vertellen dat hij zijn held heeft mogen ontmoeten en zelfs een gesigneerd vintage shirtje mee naar huis kreeg.

In het album vat hij de belangrijkste punten uit zijn zevenendertigjarige leven samen, startende met de woede-uitbarstingen en de problemen, die hij al eens veroorzaakte, langs zijn jeugdidool en hoe hij deze problemen wil oplossen (Heal) tot aan afsluiter Scared Of Love. Luister en je zal het merken: er zit hart en ziel in dit album. 

Voorlopig werden er nog geen Belgische concertdata aangekondigd, maar die zullen ongetwijfeld nog volgen.

15 augustus 2023
Lobke Van Gestel