Miles Kane - Change The Show

BMG

Change The Show

Naast zijn activiteiten als frontman van The Rascals (2007 tot 2009) en The Last Shadow Puppets (met zijn maatje uit Arctic Monkeys Alex turner) is Miles Kane ook al vele jaren solo-artiest die met respect tuiniert in hetzelfde tuintje als bijvoorbeeld T.Rex, Paul Weller of David Bowie. Met andere woorden: very British.

Sinds 2011 leverde hij al een drietal solo-platen af, waardoor dit 'Change The Show' zijn eerste kwartet afrondt. De titel doet een koerswijziging vermoeden, maar het is vertrouwde Britrock zoals hij die al vaker afleverde. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, want in onze oren is er altijd ruimte voor intelligente pop van een oprechte vakman.En hij heeft een interessant adresboekje, want als hij op vorige platen al mocht rekenen op de steun van Andy Partridge van XTC en Lana Del Rey of Paul Weller, dan is deze keer de zoetgevooisde Corinne Bailey Rae de duetpartner op Nothing’s Ever Gonna Be Good Enough.

Miles Kane is geboren in Birkenhead, Merseyside en dat laatste verklaart voor een groot deel de hoge popgevoeligheid. Heel leuk om weten is dat zijn neefjes, James en Ian Skelly, ook niet onverdienstelijk dealen in pure popsongs als leden van het fantastische, veelkoppige The Coral. Hij hoeft er zich uiteraard niet voor te schamen, maar in Constantly knipoogt hij opzichtig naar de eigen Last Shadow Puppets. Tijdloosheid troef dus met arrangementen die breed uitwaaieren en bijna Spectoriaans de song in volle glorie laten open bloeien.

Trouwens, in het algemeen zijn de arrangementen van de songs allemaal van het allerhoogste niveau en perfect in balans met de ingenieuze songs. Persoonlijke favoriet is het titelnummer Change The Show, waar hij al van in de intro zijn invloed onmiddellijk prijs geeft door een vette knipoog te blinken naar Young Americans van David Bowie. En als de gitarist even later Mick Ronson-gewijs mag scheuren, is de cirkel rond. Heerlijk ook dat het nummer netjes afklokt op twee minuten en dertig seconden, zoals dat in een perfecte popsong hoort. Waarom langer dralen als alles gezegd en gedaan is?

Wie hongert naar popmuziekjes, vindt hier helemaal zijn gading. Wie zoekt naar nieuwe horizonten of naar verse of vernieuwende invalshoeken, kan best elders delven. Maar Miles Kane knutselt wel naarstig verder aan de mooie discografie. 'Change The Show' is andermaal een mooi visitekaartje, de Merseyside waardig.

20 januari 2022
Laurens Leurs