Mighty Oaks - Mexico

howl records

2020 heeft het beste, maar ook het slechtste in mensen naar boven gehaald. Massaal werd er gevochten om wc-papier en het woord "racisme" stond vaker in de krant dan ooit tevoren. De mensheid is geheel naar zichzelf gaan leven. En de rest doet er niet meer toe. Net in deze periode kwamen de leden van Mighty oaks meer tot rust dan voorheen, hetgeen heeft geleid tot het prachtige album 'Mexico'.  

Mexico

Begin 2020 werd de band tijdens een tour flink op de hielen gezeten door corona. Helaas was er voor hen ook geen ontkomen aan. Na de terugkeer uit Noorwegen kwamen ze meteen in lockdown terecht. Helaas, maar in dit geval heeft het positief uitgepakt: de band had alle tijd om te werken aan de studio in de kelder van zanger Ian Hooper. En welke muzikant zou hier dan niet gebruik van maken om meteen een gloednieuw album op te nemen?

De Berlijnse alt-indieband start het album met het heerlijke Land Of Broken Dreams, een nummer dat je heerlijk laat ontwaken en je verwelkomt op een nieuwe dag. Het pijnlijk realistische Mexico opent je ogen pas echt. De song toont hoe doorgeslagen de mens tegenwoordig is: 'Everybody seems to have lost their head'. Uit de hand gelopen protesten en de overvloed aan wapens in de VS komen onder meer aan bod in deze track.

Hoewel de mannen het meeste werk in eigen hand hebben genomen, doet dit zeker niets af aan de kwaliteit. Eerder het tegenovergestelde. Niemand verwacht iets van je en je zit niet tegen een dure rekening van de studio aan te kijken. Hierdoor komen liedjes als Ghost en Forever uitermate sterk naar voren, het ene duister, terwijl het andere juist het licht laat schijnen. Twee uitersten, maar wellicht maakt net dit het album zo ijzersterk.

In de laatste songs, Heavy en Deadman's Island, hoor je de gevoelige kant van de band. Met vooral de akoestische gitaar ,die op ongekende wijze wordt versterkt door de meerstemmige zang van de drie vrienden. "This is the best I've felt about an album of ours", zeggen ze zelf. En eerlijk is eerlijk: dit album voelt puurder en completer aan dan de voorgangers. Dat de band zichzelf totaal op haar gemak heeft gevoeld tijdens het proces, heeft meer dan ooit vruchten afgeworpen. 

23 mei 2021
Jordi Rijnders