Mick Harvey - Intoxicated Women

Mute Records

Mick Harvey heeft er al een hele carrière opzitten in de muziekwereld. Hij was onder meer producer van PJ Harvey en lid van Nick Cave’s Bad Seeds. Hij outte zich jaren geleden ook al als grote fan van Serge Gainsbourg. Met ‘Intoxicated Women’ breit hij nu een slot aan zijn kwartet odes aan de grote Gainsbarre. 

Intoxicated Women

De hommages aan Gainsbourg begonnen in 1995 met ‘Intoxicated Man’. Niet lang daarna in 1997 volgde met ‘Pink Elephants’ een tweede luik. Op deel drie, 'Delirium Tremens' was het wachten tot 2016, maar het laatste deel ‘Intoxicated Women’ is er nu al. Daarop komen vooral de duetten en de songs, die Gainsbourg schreef voor anderen, aan bod.

Openen doet Harvey met een klassieker van formaat. Je t’Aime… Moi Non Plus wordt in duet met de Duitse Chanteuse Andrea Schroeder in een Duits jasje gestoken en dat resulteert in Ich Liebe Dich… (Ich Dich Auch Nich). Het is meteen ook het bewijs dat Duits toch een sexy taal kan zijn, want deze versie moet zeker niet onderdoen voor het origineel.

Van Prevert’s Song maakte Harvey een country-duet met Jess Ribeiro; en dat werkt wonderwel. Puppet Of Wax, Puppet Of Song klinkt iedereen vast bekend in de oren. Het arrangement is minder drammerig door de innige stem van Xanthe Waite en kreeg iets meer drama mee dan het origineel zonder aan herkenbaarheid in te boeten. Harveys zoon Solomon neemt met veel zin voor avontuur en humor de zang voor zijn rekening in Baby Teeth, Wolfy Teeth.

Harvey biedt op ‘intoxicated Women’ een platform voor een pak gastzangeressen. Wanneer hij echter zelf de zang voor zijn rekening neemt ,zoals op het ijzersterke slotnummer Cargo Cult, voelt hij niet de noodzaak om Gainsbourg na te apen, maar laat hij zijn mooie diepe bariton voor zich spreken.

De hommages van Mick Harvey betonen respect voor de meester, maar geven ook blijk van creativiteit en de durf om er vooral in de zang een eigen twist aan te geven zonder zwaar te sleutelen aan de arrangementen. 

30 mei 2017
Patrick Blomme