Michael Franti & Spearhead - Stay Human Vol. 2

V2

Stay Human Vol. 2

Onze favoriete popreggaeprofeet is terug. Een tiende studioplaat ligt in de rekken. Eentje waarop Michael Franti en zijn Spearhead naar aloude gewoonte hun liefde over de wereld uitstrooien, maar ook het misbruik van die wereld blijven aankaarten.

Wie deze Amerikaanse Grote Vriendelijke Reus een beetje kent, weet wat dit betekent: een handvol zomerse deuntjes die in het hoofd blijven hangen, liefdesballades die op de gevoelige snaar balanceren en vooral een leuke appelmoes van hiphop, reggae en tropical riddims. Al die ingrediënten zijn weer overvloedig aanwezig.

Michael Franti heeft twee decennia geleden al de transformatie gemaakt van strijder en opponist naar healer en optimist. Meer dan ooit is de Amerikaan de muzikale vereenzelviging van de Liefde. Weliswaar nog steeds met onderhuidse maatschappijkritische boodschappen, zoals het nummer This World Is So F*cked Up (Bit I Ain’t Ever Giving Up On It) aangeeft. Een troubadour met de gitaar omgord, V-vingers in de lucht tegen de achtergrond van een hartje, zoals de hoes verraadt.

Zowel op muzikaal als op tekstueel vlak heeft ‘Stay Human Vol. II’ dus weinig nieuws onder de zon. Vergelijk het gerust met het achttien jaar oude debuut van Michael Franti & Spearhead,‘Stay Human’, waar eenzelfde type conscious pop- en hopreggae aanwezig was (maar dan misschien iets frisser en jonger). Alleen heeft Franti ditmaal misschien meer geïnvesteerd in enkele grote namen, zoals producers Don Corleone (Usher, Rihanna) of Johann Carlsson (Ariana Grande, Charlie Puth). Vreemd genoeg leidt dat tot een bijna tenenkrullende single als Just To Say I Love You, dat een flauw UB40-singalong afkooksel blijkt.

Maar daar gaat het helemaal niet om. Michael Franti & Spearhead hebben nog steeds de goede hand op het muzikale hart. Zo zijn het net de meer sobere, intieme liedjes (This World Is So ...), waarin Franti zijn reggaehop laat versmelten met soul, zwoelheid en liefde, die deze plaat wat meer kleur geven. Ook het meer introverte, droevige nummer Nobody Cries Alone – met hoopvolle bas en ondertoon – scoort. Want zelfs een regenboog gaat ten langen leste wel wat vervelen. En er is natuurlijk nog het uitermate optimistische You’re Number One. Man, dat mag zeker een nieuwe hit worden. Check die lyrics, straight and simple: “I’m not perfect but you’re perfect to me. No number five, not four and you shure ain’t no tree.”

Dus ja, wij waaien vrolijk mee met deze plaat. En we juichen toe hoe de charmezanger weer de juiste vocale gasten heeft uitgenodigd en een plaat vol mooie muziek en fraaie boodschappen heeft gebundeld. Iets om lekker middenin de winter op de aardkloot los te laten. Nooooooot …!!

17 januari 2019
Johan Giglot