Micah P. Hinson - Presents The Holy Strangers
Full Time Hobby
De terugkeer van Micah P. Hinson is dit keer goed voor een album dat net niet afklokt op een vol uur prachtmuziek.
Micah P. Hinson is een getormenteerde ziel, hetgeen ook al bleek uit zijn eerste albums die bol stonden van verhalen over verlossing en de donkere krochten van de ziel. Muzikaal hoorde je dat Johnny Cash net als Frank Sinatra bepalend waren voor zijn muziek. Op dit album gaat het over loutering.
Op één of andere manier schijnt Hinson het ongeluk aan te trekken. Ooit verloor hij zijn benen na een uit de hand gelopen viering van de Schotse dichter Robert Burns en in 2011 overleefde hij ternauwernood een ongeval met de tourbus, waardoor hij maandenlang zijn armen niet kon gebruiken. Maar Hinson blijft volhouden. En tegenwoordig lacht het leven hem zowaar toe. Hij werd nog maar net vader en heeft een nieuwe plaat uit; misschien zelfs wel de beste uit zijn carrière.
Zijn turbulente voorgeschiedenis blijft ook op dit album doorwerken. Miserie op muziek gezet, maar er is stilaan ook ruimte voor hoop en zonlicht. Het meest opvallende kenmerk is de uit duizenden herkenbare, bekraste stem, waardoor het met behulp van echo op de stem lijkt alsof hij zijn songs recht uit het graf inzingt.
De nummers zelf veroorzaken als vanouds koude rillingen. Dit is een conceptalbum (het album gaat ook gepaard met een afzonderlijk verkrijgbaar pamflet), waarin wanhoop, eenzaamheid en verscheurende liefde (check het knappe, naar Johnny Cash verwijzende Lover's Lane) elkaar voor de voeten lopen. Kurt Wagner (Lambchop) en Mark Linkous (Sparklehorse) gelden als muzikale referenties. Ook Hinson weet hoe hij zijn zielenleven kan verpakken in aandoenlijke songs.
Folk, country en gospel blijven de hoofdingrediënten, maar ook het verhalende (Oh Spaceman) komt aan bod. Hij noemt dit nieuwe werkstuk dan ook een moderne folkopera waarin hij thema's als oorlog, leven, trouw, (zelf)moord en verraad aanstipt.
Dik twee jaar heeft hij hieraan gewerkt, met behulp van vintage opnamemateriaal. Die soms naar nostalgie ruikende sfeer en de afkeer van moderne technologie komen naar voor in de spoken word van Micah Book One, die beide plaatkanten met elkaar verbindt. Als een dik half uur later afsluiter Come By Here inclusief kapotte geluiden passeert, blijf je achter met een krop in de keel op zoek naar je zakdoek.
Micah P. Hinson is op 11 oktober live te zien in de Arenberg. En vergeet je zakdoek niet.