M.I.A Arular

Xl/Beggars US
Arular
Het was weer een Belgisch zomertje. De koning heeft zijn buitenechtelijke dochter nog meer gezien dan wij de zon. Regen, koud, donker en bijgevolg geen vakantiestemming. Gelukkig zijn er alternatieven en daMusic zoekt ze voor u uit. Wie zin heeft om zich even in n of ander zuiders land te wanen maar er het geld of de tijd niet voor heeft moet zich zeker het nieuwe album van M.I.A aanschaffen. 'Arular' brengt u meteen in hogere sferen.

Mya Arulpragasam groeide op in Sri Lanka ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd. Ze verhuisde uiteindelijk naar een donkere, agressieve wijk van Londen en leerde er Peaches kennen. Haar looks, haar scherpe teksten en haar zang- en danstalent leverden haar een platencontract op. Er ontstond een enorme hype rond dit album in de dancehallwereld nog voor het uit was. 'Arular' zou een revolutie ontketenen en de vrouwelijke tegenhanger van Dizzee Rascal worden.

Revolutionair is het zeker en vast. M.I.A brengt een mengeling van reggae, elektro, grime, dancehall en funk. Je kan het vergelijken met wat Missy Elliot in de RnB-wereld uitspookt. M.I.A doet haar ding en kijkt daarbij niet naar anderen. Ook tekstueel niet. Dat ze nog steeds een Tamil-Tijger is bewijst ze in haar opruiende teksten die geregeld verwijzen naar de terreurdaden van die groepering. Voor zover die al te verstaan zijn want deze sexy dame hanteert geregeld een mengeling van Patois en Cockney. Gelukkig maakt haar loepzuivere stem veel goed.

Dit album is in hoofdzaak dancehall en dus gemaakt om op te dansen. De muziek zit vol ratelende samples, tromgeroffel, trompetten etc. Het maakt het allemaal wat chaotisch maar eenmaal je daar wat gewoon aan bent, begint het echt te kriebelen. Pull Up The People en Sunshowers doen het helemaal. Het commercile nummer Bucky Done Gun wordt momenteel goed doorgedraaid op radio en televisie en zal wel aanslaan in het clubmilieu.

'Arular' brengt een mengeling van allerlei genres muziek uit alle delen van de wereld. De teksten zijn zeker niet westersgezind. Zoals 50 Cent over zijn gangsterverleden rapt, vertelt M.I.A over haar terreurverleden. De moeilijk verstaanbare tekst zal de mensen er echter niet van weerhouden dit album aan te schaffen. Net zoals vele homos maar met alle plezier dansten op Bun da chi-chi zonder te beseffen waar het echt over ging.

Het album is zeker een aanrader. Het klinkt allemaal wat chaotisch maar na een gewenningsperiode slaat het echt aan. En zeg nu zelf, ongeveer 15 euro om je even met een heel knappe dame op een zwoel, tropisch eiland te wanen

November 8, 2008
Niel Van Herck