Mew - Visuals

Pias Records

Op het zevende album 'Visuals' verenigt het veelgeprezen, Deense trio Mew, twee jaar na comebackalbum '+-', dansbaarheid en dromerigheid met elkaar.

Visuals

De plaat kwam tot stand tijdens de uitgebreide tournee ter promotie van het door Michael  Benhorn geproduceerde album '+-'. Mew nam de bijeengepende demo's mee naar Kopenhagen, waar ze de songs verder bijschaafden en het visuele luik uitwerkten.

Frontman Jonas Bjerre liet al weten dat de band met deze plaat verder wilde bouwen op de energie van de liveshows. Tijdens het touren werkten ze nieuw materiaal uit; soms kleine schetsen of behoorlijk ruwe ideëen. Het spontane en de creatieve energie van de wereldtournee moest worden ingebouwd in een album. En dat hoor je.

Niet dat er echt grote koerswijzigingen te melden zijn, al werd er wel afscheid genomen van gitarist Bo Madsen. Als vanouds grossiert de groep op 'Visuals' in dromerige spacepop, die vaak een euforisch en soms behoorlijk bombastisch karakter heeft en aangelengd wordt met ijzige dwarsheid.

Neem nu huidige single Carry Me To Safety, die het album afsluit. Met zijn twinkelende melodielijn en sfeervolle begeleiding is dit een net iets te voorspelbare song, die uitbarst net waar je het verwacht. "They came all this way to see us / absolve our enemies and ghosts / to catch the autumn show / we're just coming home"; daarmee verwijst de groep naar het touren en de fans, maar ook naar het gegeven dat ze net daardoor ook offers (weg van huis) brengen.

Heel anders is de met blazers versierde single Twist Quest die de groep eerder vrijgaf. Te gekke danspansjes van het trio, dat voor de gelegenheid zijn meest fluorescerende zelve is. In The Wake Of Your Life wordt onder meer verwezen naar de onuitputtelijke energie van Springsteen in de eighties en met Candy Pieces All Smeared Out verwerkt de groep dan weer vuile metalinvloeden in de droompop.

Ondanks de bij vlagen opduikende voorspelbaarheid van de dansbare droompop komt de groep als fris en herboren naar voren. De koortsige, opgepompte sfeer maakt in dat opzicht veel goed. Ay Ay Ay is de moeite omdat daar de droompop wordt versmolten met een wat meer vuile rocksound.

De visuals (inclusief het artwork) zijn zeker ook de moeite. 'Visuals' vraagt zijn tijd, maar doet in tussentijd alvast wegdromen.

Mew speelt op zaterdag 20 mei in Trix in Antwerpen.

15 mei 2017
Philippe De Cleen