Mavis Staples - I'll Take You There - An All Star Celebration

Caroline Records

Soullegende Mavis Staples is terug. Deze nieuwe, rijkelijk met sterren (Arcade Fire, Jeff Tweedy, Glen Hansard) gelardeerde concertregistratie maakt opnieuw duidelijk dat Staples nog steeds de sterren van de hemel kan zingen.

I'll Take You There - An All Star Celebration

'I'll Take You There - An All Star Concert Celebration' is een historische concertregistratie. Een hele hoop muzikanten verzamelden zich op 19 november 2014 in het Chicago Auditorium Theatre om er eer te bewijzen aan één van de grootste, nog levende soulsterren.

Staples heeft dan ook een rijke geschiedenis achter zich. Ze maakte deel uit van de Staples Singers, waarmee ze muzikaal en ideologisch de burgerrechtenbeweging stutte. Dat is altijd een constante geweest. Het verwondert dan ook niemand dat op deze release het van Curtis Mayfield bekende People Get Ready figureert in een duet met Glen Hansard. En op de deluxe-versie duikt ook nog Dylanklassieker A Hard Rain's Gonna Fall op.

Minstens zo opvallend is de versie van het Talking Heads-nummer Slippery People (met Win Butler en Régine Chassagne van Arcade Fire). Maar het basisingrediënt is en blijft sociaal bewustzijn; allereerst binnen een familiale context (Grandma's Hands (met Grace Potter) en Waiting For My Child To Come Home (met Patty Griffin)), maar ook in bredere, meer algemene zin (de opname van de traditional Will The Circle Be Unbroken).

Met het door Jeff Tweedy gepende Woke Up This Morning (With My Mind On Jesus) - een rauw gitaarriffje, achtergrondkoortje - wordt ingezet op soul en luchtige gospel. Het religieuze aspect komt verderop ook tot uiting in Wade In The Water (met Taj Mahal), maar de boodschap (Respect Yourself, Freedom Highway) staat gelukkig nooit haaks op de muzikale omkadering.

Hoewel soul en gospel het fundament vormen, staat Staples ook in de  country haar mannetje. Denk maar aan het duet met countryster Patty Griffin en het prachtige Far Celestial Shore met Emmylou Harris.

Beschouw dit gerust als een legendarische release met nog hoogtepunten als Eyes On The Prize,Turn Me Around (met Bonnie Raitt) en de gospelroots van Wade In The Water. En dan hebben we het nog niet eens over het meesterlijke I'll Take You There en de geweldige versie van The Weight. En wie zich trouwens de deluxe-versie aanschaft, vindt ongetwijfeld nog wat heerlijke extra's. 

6 augustus 2017
Philippe De Cleen