Matt Berninger - Serpentine Prison

Concord

Serpentine Prison

Mogen we dit jaar een nieuw woord introduceren voor Van Dale? De coronaplaat, een plaat die je een beetje een hart onder de riem steekt, ook al is het enkel je eigen gevoel dat dat zegt. Zo voelen wij ons althans bij het solodebuut van The National-frontman Matt Berninger. 

Oorspronkelijk moest het album een coveralbum worden. Maar uiteindelijk is het uitgedraaid op een verzameling van Matt Berningers inzichten op de staat waarin de wereld nu verkeert. Omdat je - in zijn woorden - “niet zomaar kan stoppen met dingen creëren. Als het moet, dan moet het.” Dus besloot alle halfafgewerkte songs bij elkaar te rapen en die te combineren tot zijn eerste soloplaat. Maar het coverproject staat wel nog steeds op de planning. 

Het openingsnummer doet je al meteen je beter voelen over de huidige situatie. Kunnen we dat uitleggen? Nee. En moesten we het proberen, dan zou u het hoogstwaarschijnlijk ook niet begrijpen. Maar My Eyes Are Like T-shirts klinkt wel melancholisch, begint met een piano en eindigt met een steelgitaar om zo te zorgen voor een cliché vakantiegevoel. 

In totaal hebben er zo'n twintig verschillende artiesten meegewerkt aan dit album, allemaal corona-proof uiteraard. En dat is uiteraard ook te horen. Ondanks de rode lijn, die je erin terugvindt, zijn alle songs toch ook weer een beetje anders. Dat is bijvoorbeeld in Distant Axes, One More Second en Loved So Little duidelijk te horen. Alle instrumenten worden telkens op een lichtjes andere manier ingezet.

Op Silver Springs hoor je Gail Ann Dorsey terug, bassiste van onder meer The National en wijlen David Bowie. Vergeef het ons, maar wij hadden niet verwacht dat zo'n engelenstem verborgen zat achter die basgitaar. Het nummer is er ook meteen eentje dat blijft hangen met de harmonicasolo gevolgd door het aangename en subtiele blazerswerk. 

De betere akoestische gitaar is te horen in het speelse Oh Dearie, dat zo voor een herfst-, misschien zelfs een wintergevoel zorgt. Berninger zadelt je een beetje op met de blues en dat houdt hij ook nog aan in het volgende nummer. Take Me Out Of Town doet de bewondering voor de ongelofelijke kunstenaar, die Berninger is, nog meer groeien. En hoe hij met woorden en muziek elk gevoel dat hij maar wil, kan oproepen. 

Collar Of Your Shirt en All For Nothing zetten enkel aan tot verder luisteren. En dan is er nog de titelsong en afsluiter. De dromerige eerste single uit de plaat trok onze aandacht al heel snel. Omdat - als we het zo mogen interpreteren - het herkenbaar is: “Total Frustration, Deterioration, Nationalism.” We zitten allemaal met een gevoel van frustratie in een zelf gefabriceerde quarantaine.

Luister en interpreteer zoals je zelf wilt, maar wij zijn ervan overtuigd dat iedereen er een boodschap in zal herkennen. En bovenal: dat iedereen hiervan kan genieten. 

4 november 2020
Lobke Van Gestel