Mats-Up - The Nature Of The Blues

unit records

Op 'The Nature Of The Blues' gaat het Zwitserse Mats-Up aan de slag met resonantie, overtones en intervallen. Klinkt best ingewikkeld, maar dat is het in wezen niet. De blues is vanzelfsprekend een muzikale vorm, die een reactie op slavernij is, maar die ook ruimte laat voor vrijheid en vooral expressie. 

The Nature Of The Blues

En net daarin schuilt het ultieme selling point van dit album. Bandleider Matthias Spillman (trompet, flugelhorn) zoekt samen met zijn medemuzikanten uitdrukkelijk naar nieuw muzikaal terrein. Dat doet Mats-Up onder meer door tradities zoals keelzang en het geluid van de machtige Alpenhoorn een nieuwe muzikale inhoud te geven.

De band bracht enige tijd terug een livealbum uit ('Live At Bird's Eye') en dat hoor je ook op dit album, met name in de langere composities waarin de groep voluit gaat. Melt The Stone bijvoorbeeld neemt zijn tijd, maar weet net daardoor een straffe en uiterst krachtige uithaal te zijn. Het is één van onze favorieten op dit album en illustreert goed dat de groep al talloze concerten op de teller heeft staan. En daar komen er op basis van dit nieuwe album ongetwijfeld nog een pak bij.

Aan het begin, tijdens het stemmige, maar uiterst geconcentreerde Alpsegen hoor je trage, maar loepzuiver gespeelde noten. Die bewijzen dat de groep ook erg ingehouden en intiem kan spelen en zo uiterst kundig gevoelige snaren weet te raken. Dergelijke composities zijn oerdegelijk, al werken ze het best als je je er een besneeuwd, bergachtig, Zwitsers landschap bij bedenkt.

Wie muzikaal avontuur zoekt, komt met dit album zeker aan zijn trekken. Dat heeft te maken met de unieke klankwereld die deze jongens in elkaarsteken. Resonantie, intervallen, enz. zijn technische termen die in wezen niet nodig zijn om aan te voelen waar het hier om gaat. Zeker omdat trompettist Spillman die overtones gebruikt binnen de creatie van een nieuwe muzikale taal, die erg natuurlijk en organisch klinkt.

Het album is de uiteindelijke realisatie van een jarenlang proces van zoeken en ideetjes uittesten. En eenmaal gekristalliseerd, komen die ruwe, vaak door improvisatie tot stand gekomen juweeltjes op dit album terecht. Het album werd in een paar dagen tijd opgenomen in de Zwitserse studio La Fonderie en Matthias Künzl werd uitgenodigd om op zowat alle nummers extra drums en percussie toe te voegen.

'The Nature Of The Blues' is een knappe blik op de blues vanuit de jazz. Eigentijds ook, wat een track als Stream & Shout aangeeft. Al vormt de uiterst complexe, maar spannende triptiek Paris - Dakar zowat de ruggengraat van dit album en geeft de Zwitserse bende hiermee aan dat ze buiten de eigen jazz- en bluestraditie denkt en werkt.

Thematisch werkt Mats-Up onder meer rond eenzaamheid en vervreemding, die universeel van aard zijn. Spillman en co weten die zodanig te verklanken dat je je er als luisteraar  bij betrokken voelt. De blues is vooral individuele expressie, zegt Spillman al werkt hij die op dit album uit in bandvorm. En in die radicale klankwereld is het heerlijk ronddwalen. Mats-Up is niet enkel Zwitserse precisie, maar weet ook heerlijk te grooven.

'The Nature Of The Blues' is een album dat langzaam rijpt en wellicht het best tot zijn recht komt op een podium.

10 januari 2017
Philippe De Cleen