Mastercab - Waterproof

Sonic Angel

Onder de leiding van producer Jeroen Swinnen (Daan, Novastar, Vive La Fête) brengt Mastercab hun eerste langspeler uit: 'Waterproof'. Het Brusselse duo - Elke Jacobs en Stan Nieuwenhuis - kreeg een duwtje in de rug van SonicAngel, een Belgische platenfirma die de fans laat beslissen welke groepen een platencontract krijgen.

Waterproof

De dromerige muziek van Mastercab kan in elk geval op onze steun rekenen. Er gaat een ingetogen sfeer vanuit, die af en toe wordt doorbroken door een uitbarsting van formaat (zoals in It's Up To Us of Out Of Bed). Hoewel elektronica vaak als té overkomt, vinden Jacobs en Nieuwenhuis het perfecte evenwicht. Geen overbodige tierlantijntjes, maar gewoon de muziek terug gebracht tot de essentie.

Ook de variatie in hun songkeuze is goed uitgebalanceerd. Zo heb je het breekbare Simple in tegenstelling tot Awake, dat bruist van de energie. Simple vertelt het verhaal over een zelfmoord, waarna de naasten met een schuldgevoel achterblijven. In Awake moedigen ze ons aan om op dit moment te genieten van de liefde. Beide gevoelens leggen ze feilloos vast dankzij de magnifieke samenzang.De twee singles van de plaat, Home (mét trompet!) en Harbor, zijn een schot in de roos als popliedjes. Zo hebben ze al bewezen radiomateriaal te zijn door op te duiken in de lijsten van Studio Brussel. Een andere sterkhouder, June, lijkt wel geschreven te zijn onder invloed van een of ander verslavend middel en dat zien we ook terugkomen in de tekst: “High / I am a little bit high”. Maar daarom is het niet minder goed. Integendeel, het geeft een speciaal karakter aan het nummer.

Met Mastercab krijgen we er weer een sterke Belgische groep bij. Een mooi gedoseerde plaat die ons in de ban houdt van begin tot eind. Sterk!

22 november 2011
Michiel Verplancke