Markus Guentner - Extropy

A Strangely Isolated Place

Extropy

Het rijk der ambientmuziek kent nog veel onverkende werelden en planeten. Aan het muzikale woord deze keer: de Duitse niche-artiest en genre legende Markus Guentner, die eerder al materiaal op Sending Orbs, Kompakt of digilabel Moodgadget materiaal uitbracht. Met ‘Entropy’ vervolledigt de producer en componist zijn drieluik op A Strangely Isolated Place (het label vernoemd naar het legendarisch Ulrich Schnauss-album), waarbij hij uitzoemt vanaf planeet Theia tot het universum en nu de oneindigheid van het leven, dat daarin zou kunnen plaatsvinden, onder de loep neemt.

Klinkt lekker SF en sci-fi, niet? Verbaas je dus niet dat de zeven tracks op ‘Extropy’ toonbeelden zijn van atmosferische ambient in de vorm van langzaam omwentelende drones en droomtonen waar je in de diepte accenten en kleurschakeringen in mag ontdekken. Denk bij een track als Somewhere gerust aan een astronaut die in het luchtledige traag om zichzelf heen buitelt en zich verwondert over de schoonheid van het universum. Leuk trouwens hoe deze track na vier minuten een soort van extra uitverbreding krijgt met echoënde dubeffecten.

Dus ja, dit is zaligmakende sfeermuziek van een artiest die weet hoe hij minimalisme moet voorzien van een ongeziene volheid. Achter de schermen heeft Markus Guentner gekozen voor een pure, eenvoudige aanpak qua productie en instrumentarium. Lees: niet te veel franjes of extra’s. Niet dat je daar trouwens wat van merkt. Wat je wel merkt, is dat je dankzij tracks die tot twaalf minuten kunnen duren langzaam maar zeker wordt weggezorgen uit alle realiteitsbesef van plaats en tijd. Godzijdank dat de sfeercomponist nog enige houvast voorziet als ver weg luidende kerkklokken in Concept Of Credence of de warme, diepe baspulsen in het afsluitende Here heeft voorzien.

Bent u op zoek naar een uurtje healing ambient en zaligmakerij? Zoek niet verder. Deze nieuwe Markus Guentner neemt je met alle plezier mee naar de oneindigheid. De feelgood-gloed krijg je er gratis bij. Topplaat. Welterusten.

11 oktober 2021
Johan Giglot