Marilyn Manson - Heaven Upside Down

Loma Vista Recordings

Controverse moet er zijn. Zeker als je jezelf Marilyn Manson noemt. Dus zwaaide Brian Hugh Warner met wapens de dag dat in Texas een bloedbad werd aangericht. En uiteraard steigerde de publieke opinie. Intussen blijft de man platen maken. En dan verdwijnt de kwaliteit van zo'n plaat in de heisa omtrent de figuur.

Heaven Upside Down

Maar het hoort erbij, mijnheer. Het is net al dat gedoe dat Marilyn Manson tot Marilyn Manson maakt. En als hij dan de plaat maakt, die Nine Inch Nails al een tijdje niet meer maakt, dan nemen wij de flauwekul er met de glimlach bij.

“I'm a legend / I'm not a fable”, zingt hij zelf in Say 10. En de man bewijst en passant dat hij ook met taal overweg kan en dat Tyler Bates de nodige, strakke riffs uit de vingers kan toveren. Waar Filter tegenwoordig nog een schim van zichzelf is, bewijst Marilyn Manson met een song als Kill4Me dat zij het nog steeds kunnen. Het heeft misschien niet meer dezelfde impact als 'Antichrist Superstar', maar het kreeg ons alvast wel te pakken.

Niet alleen zijn de meeste van de songs afzonderlijk de moeite, ook als geheel is er gezorgd voor afwisseling met Saturnalia, dat dreigend op de loer ligt om dan toe te slaan. Daartegenover staat opener Revelation #12, dat gewoon met de deur in huis valt en vanaf de eerste noot optelt naar de climax.

En zelfs al is drie vierde van een song als Jesus Crisis eerder doordeweeks, toch betrappen we er onszelf op dat we vlotjes het refrein meezingen tot we uit de roes geholpen worden als Warner “I'm Like a Jesus Crisis” gilt en hij ons toch weer bij ons pietje heeft.

Maar dan nog verliest de plaat een beetje van zijn kracht naar het einde toe. Of is het gewoon het feit dat wij de moed niet meer kunnen opbrengen? Het titelnummer is een verwoede poging om ons terug voor hen te winnen, maar het is pas de afsluiter die daar terug in slaagt. En er zit zowaar een solo in Threats Of Romance. Romantiek is dus duidelijk niet de enige vijand in dat nummer. Het ligt ver van de opener af, maar misschien is het net dat dat Marilyn Manson tegenwoordig typeert; dat hij een ander soort risico's durft te nemen dan met wapens te zwaaien.

Het (ver)nieuwe(nde) is er een beetje vanaf, van deze iets lijvigere Marilyn Manson, maar 'Heaven Upside Down' zal iedere liefhebber van een beetje industrial uiteindelijk wel over de streep krijgen.

9 december 2017
Patrick Van Gestel