Maple Glider - To Enjoy Is The Only Thing

Partisan Records

To Enjoy Is The Only Thing

Allesverwoestende tederheid om helemaal in je eentje van te genieten.

Maple Glider is de naam waarachter de Australische Tori Zietsch (spreek uit als “peach”, maar dan met een z) zich verschuilt. Ze bracht in de herfst van 2020 pas een eerste solosingle uit. Niet meteen het beste moment, maar toch wist ze wereldwijd de aandacht op te eisen met As Tradition, Good Thing en Swimming.

Helemaal verwonderlijk is dat niet, want haar nummers zijn erg persoonlijk en bieden een blik op fragmenten van haar eigen leven. Ze groeide op in een streng religieus gezin, werd verliefd, maar kwam ook weer alleen te staan en reisde heel veel met gevoelens als heimwee en vervreemding als gevolg. En die gevoelens weet Zietsch mooi te vatten in instrospectieve nummers met een tikkeltje droge humor hier en daar.

Haar wapens zijn een Lana Del Rey-achtig stemgeluid, een akoestische gitaar en perfect gedoseerde pianotoetsen. En natuurlijk staan ook de teksten centraal. Maple Glider is immers een typisch voorbeeld van een singer-songwriter die door de eigen verhalen te vertellen, de luisteraars meeneemt in het verhaal, maar dat verhaal ook het hunne laat worden door maar net genoeg te insinueren en niet alles prijs te geven.

De verzameling demo’s, die Zietsch aanlegde op Soundcloud, werd in samenwerking met Tom Iansek (Big Scary, #1 Dads, The Paper Kites, Hockey Dad) tot een album gesmeed. Hij is niet alleen de producer, co-auteur en mixer van de plaat, maar speelt en zingt zowat op elke song mee. Alleen de drums liet het duo over aan Jim Rindfleish (Midlife) en in de slottrack komt Zietsch’ landgenoot Daniel Pinkerton meezingen.

Na de twee singles die het album openen, As Tradition en Swimming – voor veel fans de favoriete track op de plaat – volgt het naar onze mening nog veel mooiere View From This Side. Wij interpreteren het als een soort open brief aan Zietsch’ moeder die eigenlijk gaat over het onvermogen om echt lief te hebben. Met enkel de akoestische gitaar en de stem van Zietsch is dit één van de kaalste nummers van de plaat, maar net dat laat de woorden hard aankomen: “Notice the weight of your breathing / Hold you when I hear you screaming / Tell me do you even / Do you feel my love?”

Toch werd dat nummer niet als meest recente single gekozen. Die eer ging naar Baby Tiger en die keuze is zeker te verdedigen, want ook dit is een nummer dat diep in het vel snijdt. Zietsch heeft het hier over haar mentale gezondheid, maar voor ons kan het toch niet tippen aan bijvoorbeeld Good Thing, waarin ze vertelt hoe ze uit onzekerheid de goede dingen in haar leven verwoest. “I’d rather kill a good thing than wait for it to die”, zingt ze.

De twee afsluitende nummers, Performer en Mama It’s Christmas verwijzen naar de winter en eigenlijk is ‘To Enjoy Is The Only Thing’ inderdaad eerder een album dat we zouden opzetten in de tijd dat de dagen weer kort zijn, het haardvuur brandt en we nood hebben aan troost. Maar voor een mooi album als dit maken we op eender welk moment graag tijd.

7 juli 2021
Marc Alenus