Manigance Mmoires... live

Replica Records
Mmoires... live
De naam Manigance klinkt je waarschijnlijk niet erg bekend in de oren. Het gaat hier om een Frans zestal dat melodische powermetal brengt met hier en daar een beetje heavy invloeden. Zoals je uit de titel reeds kan afleiden is dit een liveplaat, grotendeels opgenomen op een optreden in de Elyse Montmartre te Parijs.

Grotendeels? Ja, want n nummer komt van een ander optreden zoals dat tegenwoordig veel gedaan wordt- maar er zijn ook een reeks overdubs gebeurd in de studio. Dat is geen minpunt, want daardoor zijn kleine foutjes en onregelmatigheden weggewerkt, maar het geeft je toch geen echt live-gevoel. De vele melodien en solos, die meestal gedragen worden door de gitaren of keyboards, maken dat echter ruimschoots goed. Muzikaal ligt het geheel wat in de lijn van Stratovarius, maar dan allemaal een tikkeltje gematigder. En toch zijn nummers zoals Empire Virtuel en Comme Une Ombre echte killersongs die iedereens aandacht moeiteloos kunnen vasthouden.

En toch is niet alles positief. De Franse zang werkt na een tijdje namelijk enorm op de zenuwen. Misschien nog best dat het geen Engels met een accent is, maar je kan er niet omheen dat het Frans nu eenmaal niet echt geschikt is in dit genre. Dat gezegd zijnde, hebben het gros van de tracks ook net niet genoeg inhoud om Manigance een trapje hoger te zetten. Daarvoor zijn de riffs en structuren gewoon niet sterk genoeg. Toch kan je besluiten dat "Mmoires live" wel een groot deel van de powermetalfans zal kunnen aanspreken, want wie zich over de zang heen kan zetten moet toegeven dat Manigance goed meevalt.

November 8, 2008
Pieter Van Wezemael