MANdolinMAN - Unfolding The Roots

Eigen beheer

Het Leuvense Mandolinman, de band rond vier mandolinemeesters, keert terug richting roots. Na debuut 'Old Tunes, Dusted Down', waarin het veldwerk van folklorist Hubert Boone gevierd werd, zocht het kwartet inspiratie in een Braziliaans bossanova-avontuurtje. En nu bleek het tijd voor een heel ander verhaal. Eentje waar het kwartet terechtkwam in de geschiedenis van de folk bij ons. In Vlaams-Brabant zocht en vond de groep materiaal om de muziekliefhebber te plezieren. 

Unfolding The Roots

Het was tijd om nieuwe horizonten op te zoeken. Op het instrumentale 'Unfolding The Roots' doet de groep (Andries Boone op mandola en mandoline, Peter-Jan Daems (Snaarmaarwaar) op mandoline, Maarten Decombel (Snaarmaarwaar, Naragonia) op mandocello en Dirk Naessens (Urban Trad) op - jawel - mandoline) een graai in verschillende stijlen en gaat ze aan de slag met polka's, mazurka's en walsjes.

Het levert een vrolijk gestemd album op dat op ambachtelijke wijze traditie onder de aandacht brengt. In Polka Charleston Nederokkerzeel en Schottische Eppegem And Elewijt bijvoorbeeld wordt op erg natuurlijke wijze het musiceren op band gezet. Iets verderop duikt nostalgie en weemoed op (Mazurka Houtem). De folky riedels floreren en voorzien zelfs regenachtige dagen van zon.

MandolinMan is een samengaan van talenten. Het kwartet treedt nadrukkelijk als een groep naar voren en de verschillende melodietjes vloeien allemaal mooi in elkaar over. Met Schottische Hever neemt een hypnotische groove het over, al wisselen ze die af met een prinsheerlijke melodie. De composities zijn duidelijk geografisch gebonden, zoals blijkt uit Waltz Eppegem And Zemst en toch is er voldoende variatie aanwezig (De Reuzekens, Polka Antwerp). Wat ook opvalt, is de subtiele ritmesectie die bestaat uit zachte klopjes op de klankkast van de respectievelijke snaarinstrumenten, al blinken ze vooral uit in de nobele kunst der snarendrijverij.

Deze bende heeft veel tijd en inzet in dit album gestoken en dat laat zich ook horen. 'Unfolding The Roots' blinkt uit in concentratie en warme feel. Het aardige is dat dit soort rootsalbums op gelijk welk tijdstip en gelijk welke lokatie erg genietbaar is. MandolinMan dook in de geschiedenis van de folk en puurde er een oprecht en (h)eerlijk pareltje uit. Leuk ook dat ze als bonusje een samenwerking met het Brasschaats mandolineorkest opnamen (Contredans Ghent In A Minor)

Wie hen live aan het werk wil zien, dat kan hier nog:

17 december:  Vuurfestival (Dendermonde)

11 maart:  'T Folk (Dranouter)

26 maart: Saint-Péran (Bretony, FR)

3 december 2016
Philippe De Cleen