Mammoth Mammoth - Mount the Mountain

Napalm Records

Wie nog een geschikte soundtrack nodig heeft om met een pretsigaretje de regenachtige nazomerdagen door te komen, kan weer rekenen op Mammoth Mammoth. De Australische stoners hebben namelijk net een vijfde, volledige schijf losgelaten.

Mount the Mountain

Als recensent leer je gemakkelijk nieuwe bands kennen. Mammoth Mammoth is er zo eentje waarvan we ooit een promo kregen, die we na veel vijven en zessen toch maar eens hebben beluisterd. Veel is ons eerlijk gezegd niet bijgebleven van die 'Volume IV: Hammered Again', buiten dan die heerlijke, epische afsluiter High As A Kite. De meeste nummers klonken eerder inspiratieloos. Hopelijk hebben ze dus de voorbije twee jaar genoeg inspiratie opgedaan om die opvolger wel de moeite te maken.

Aangezien het beste nummer van die vorige plaat ook veruit het langste was, belooft dat nieuwe album op het eerste gezicht alvast weinig goeds. Op de openende titeltrack na, klokken alle nummers immers af op drie à vier minuten. Maar daar kan je uiteraard nog geen conclusies uit trekken. Qua lyrics mag die opener – met haar “Yeah, Yeah, Alright / Gonna Mount the Mountain”-chorus dan wel opnieuw geen hoogvlieger zijn, het enthousiaste riff- en soleerwerk maakt veel goed.

Daar hebben we het keyword waar deze 'Mount The Mountain' op drijft. Grensverleggend is het allemaal niet, maar aan enthousiasme heeft het viertal uit Melbourne geen gebrek. De pompende drums en heavy riffs in nummers als Kickin' My Dog en Sleepwalker schreeuwen opnieuw keihard Motörhead. Weliswaar een stonerversie ervan.

Waar we twee jaar geleden nog naar een duidelijke climax toe gingen, eens het einde van de plaat naderde, hadden de Australische stoners nu iets anders in gedachten. De riffs van de afsluiter doen niet direct een belletje rinkelen, maar eens enfant terrible Mike Tucker de tekst inzet, zal u vroeg of laat wel het gevoel krijgen dat het ergens bekend in de oren klinkt. U zal Can't Get You Out Of My Head dan ook wel al kennen in de versie van hun landgenote Kylie Minogue. Een nummer van Kylie Minogue, godbetert! Weliswaar in een versie die gelukkig helemaal is aangepast aan de stijl van Mammoth Mammoth. Geen topper als High As A Kite, maar toch een leuk extraatje.

10 oktober 2017
Nic De Schepper