Mammal Hands - Shadow Work

Gondwana Records

Met ‘Shadow Work’ borduurt het Britse Mammal Hands verder op het veelgeprezen ‘Floa’. En dat loont.

Shadow Work

Wie weet betekent dit nieuwe album wel de definitieve doorbraak van de uit Norwich afkomstige groep. Voorganger ‘Floa’ mocht al op veel positieve reacties rekenen en voor dit derde album koos de band voor een mix van jazz (de zwoele sax en/of klarinet van Jordan Smart), gemengd met een portie subtiele elektronica om nog meer indruk te maken. Mammal Hands kan hiermee concurreren met bands als Go Go Penguin of Portico Quartet. In die hoek valt het groepsgeluid in ieder geval te situeren: verfijnde jazz, waarin de groepsleden stoeien met allerhande elektronica en technologie.

De focus ligt naast sound ook op stijl. Dat merk je al aan die aparte hoes, die met dat bergachtige landschap in zwart-en-wittrekjes vaag aan ‘Unknown Pleasures’ van Joy Division doet denken. Met een gelijkaardige sobere ingetogenheid en een duidelijke voorliefde voor eenzaamheid (Solitary Bee) zoekt de groep regelmatig de schaduwen en het donkere op (de prachtige opener Black Sails).

De muzikale clash tussen traditie en modernisme resulteert in een album dat het moet hebben van eenzelfde sound en mood. Maar er wordt wel degelijk getracht om variatie te brengen in het moody klankpalet. Je kan helemaal opgaan in de door hen gecreëerde geluidenwereld. Het filmische, cinematografische karakter van de plaat garandeert dat dit het ongetwijfeld goed doet als begeleiding bij een oude zwart-wit-film.

Anderzijds is ‘Shadow Work’ ook erg geschikt om gewoon met de hoofdtelefoon te beluisteren. Van bij het begin gaat de band echt voluit en bloeien deze tien songs gaandeweg open. Je komt echo’s tegen van post-klassieke muzikanten als Einaudi in het vaak meditatieve pianospel van Nick Smart, maar het samenspel waarbij iedere muzikant bijdraagt aan een groter, gelaagd geheel krijgt voorrang. Inspiratie voor dit materiaal vond de groep in de natuur (het knap opgebouwde Boreal Forest of Living Frost).

‘Shadow Work’ is een herfstig album vol sfeer, kleur en rijke, gelaagde klankstructuren. De groep werkt momenteel een tour af. Hopelijk zijn ze in 2018 ook ergens bij ons te zien.

18 december 2017
Philippe De Cleen