Malvin Moskalez - For The Beauty Kept Inside

Pias Records

For The Beauty Kept Inside

Nico Goethals’ kop vroeg gewoon om foto’s van Stephan Vanfleteren en dus kwamen die er ook. De verstilde beelden vatten perfect de emoties en verhalen achter de nummers samen. En die zijn straf.

Geen wonder ook. Goethals heeft geleefd. Hij is al bijna vijftig, maar dat was hij bijna nooit geworden. Een zwaar ongeval zeventien jaar geleden, waarbij hij op de moto werd aangereden door een dronken automobilist, kostte hem een onderbeen en een toekomst.

De pijn, de rouw en het lijden drijven hem richting vlijmscherpe noise, maar al is het een uitlaatklep, toch vindt hij daar zichzelf niet in terug. Pas vele jaren later, als alles ongeveer een plek heeft gekregen en hij de roots terugvindt als Malvin Moskalez, volgt een keerpunt.

Enkel gewapend met gitaar zingt hij nu zachte, kwetsbare, zelfgeschreven nummers. Liedjes vol zelfreflectie, maar ook over zijn nieuwe partner en muze zoals I’m On Fire, Butterfly of nummers gebaseerd op haar woorden (of zijn het die van zijn grootmoeder?) zoals She Said.

De portretfoto op de hoes van de debuutplaat doet denken aan Jezus, die in gebed verzonken denkt: "Vader, vergeef het hen.” En het eerste nummer op de plaat, The Shores, is donker van toon. “The Green turns into mud / My life is aching”, klinkt het. Maar in Ghosts toont hij al strijdlust. “Stick your hands out and fight / For the beauty kept inside”, port hij zichzelf aan.

En hij krijgt hulp. Niet alleen van zijn partner, maar ook van Steven De Bruyn (El Fish, The Rythm Junks, Stevo & Derek). Die hoort de nummers en is zwaar onder de indruk. Hij treedt op als producer en is ook als harmonicaspeler te horen in de helft van de songs, die de twee inblikken in de huisstudio van Géraldine Capart.

Moskalez doet niets nieuws, maar schaart zich wel in een indrukwekkend rijtje singer-songwriters als Eddie Vedder en Chris Cornell, die zonder opsmuk toch weten te boeien, zelfs in instrumentale nummers als Alone en de hypnotiserende afsluiter Indian Billy.

De debuutplaat is er één om stil van te worden. Dit is geen vat vol zelfbeklag, maar een prachtig muzikaal voorbeeld van hoe een man terug recht kan kruipen, ongeacht wat hij meemaakte. Goethals’ beide grootmoeders waren voor hem inspirerende voorbeelden. Zelf zal hij dat ongetwijfeld ook zijn voor al wie deze plaat beluistert.

Op 13 november wordt deze plaat live voorgesteld. Ontdek hier alle live shows van Malvin Moskalez.

6 november 2022
Marc Alenus