Mad About Mountains - Radio Harlaz

Zeal Records

Met ‘Harlaz’ zaten ze al op de juiste bandbreedte. Met ‘Radio Harlaz’ hebben ze nu ook de juiste frequentie gevonden.

Radio Harlaz

Aanvankelijk doet hij nog een beetje moeilijk, die nieuwe plaat van Mad About Mountains, maar mettertijd geraak je eraan verslaafd, ontdek je steeds meer details en begin je ook naar de teksten te luisteren. Het levert een (op veel meer dan één vlak) pakkende ervaring op.

Glen Campbell. De naam zegt je misschien niks, maar ons zou het verwonderen als je niet luidkeels Rhinestone Cowboy kan meekwelen. Die Glen Campbell dus, ligt ergens mee aan de basis van ‘Radio Harlaz’. Songschrijver Piet De Pessemier laat zijn hoofdpersonages – een man en een vrouw – uit elkaar dwalen, iets dat veruiterlijkt wordt door de ruis van radiogolven tussen de songs in; ruis die steeds luider wordt naarmate het koppel verder uit elkaar drijft. Het idee haalde De Pessemier bij de alzheimer van Campbell, die daardoor ook steeds verder van alles (en dus ook van zijn vrouw) gescheiden raakt, zij het in zijn geval buiten zijn eigen wil om.

Muzikaal zit hij nog steeds in hetzelfde straatje van americana en country, maar de plaat klinkt warmer dan de beide voorgangers. Dat heeft te maken met het feit dat de songs allemaal live werden opgenomen op tape. Het geluid wordt er organischer door, minder hard. En uiteraard heeft dat zijn effect op de songs.

Met Can’t You See wordt al meteen de melancholische toon gezet. Nieuwe drummer Pol Meunier schuifelt het nummer op gang, sologitarist Davy Jansen zet de klaagzang van de lapsteel in en songwriter Piet De Pessemier legt hart en ziel in zijn vocals. Maar het hart van deze groep en dus ook van deze plaat zijn de zangharmonieën, die elk nummer een zekere gospelkwaliteit geven.

Het tempo blijft niet altijd zo laag als in de opener. In Look At Him Now gaat het al de hoogte in en in The Wishing Well krijgt Jansen echt de kans om te schitteren. Het een hoogtepunt noemen zou de andere songs echter onrecht aandoen. Want ook I’ll Be Me, met de titel geïnspireerd door de documentaire rond de ziekte van Campbell, en single en schitterend walsje Walk With Me laten je niet los.

Maar het is Numbers dat je echt bij de keel grijpt, vooral vanwege de pakkende tekst. Voor de eerste keer zijn de teksten trouwens afgedrukt in een boekje, hetgeen naar eigen zeggen vooral met zelfvertrouwen aangaande die lyrics te maken heeft. Het definitieve in de breuk tussen man en vrouw wordt hier bezegeld door het verdelen van de fysieke zaken en tegelijkertijd de bijhorende herinneringen.

Met Radio Nowhere is het contact dan helemaal weg, maar wij blijven al een tijdje kleven aan deze plaat en het ziet ernaar uit dat dat vooreerst niet gaat veranderen. Mad About Mountains blijft groeien, blijft evolueren; zoals een groep dat hoort te doen.

Luister op 16 april ook naar de radioprogramma's met iconen als Ayco Duyster, Jan Douwe Kroeske en meer, die zonder reclame op www.radioharlaz.be worden uitgezonden.

15 april 2016
Patrick Van Gestel