M83 - Digital Shades Vol.2

Naive

Digital Shades Vol.2

Eerlijk is eerlijk. De liefde, die sinds de millenniumwisseling ontstond voor de dromerige, liefdevolle elektronische shoegazepop van de Fransman Anthony Gonzalez ofte M83, wordt danig op de proef gesteld. Met ‘Digital Shades Vol. 2’, de opvolger van het al een dozijn jaar oude 'Vol. 1', gaat de producer in zijn eentje op verkenning in de wereld van progrock, filmmuziek en minimale sfeerambient met veel knipogen richting jaren negentig. Knipogen met fronsende wenkbrauwen dan.

Zoals de titel en de duurtijd van het ontstaan na het eerste volume al doen vermoeden, bestaat deze plaat dus uit een verzameling sfeermomenten. Vijftien zelfs. En dat is een stevige boterham. Zoeken naar een verhaallijn of samenhang, is dus vergeefs.

Verder hoeft u ook niet te zoeken naar de typerende warmzachte stem en emotioneel geladen teksten. Verder dan enkele spaarzame, digitale, woordloze koorzangen komt ‘Digital Shades Vol. 2’ niet. Wat niet wil zeggen dat M83 niet beloftevol opent met Spaanse gitaar, vrouwenzang en een golvende synthesizermelodie die overgaat in een typische, uitgerekte progstructuur: complex, golvend, met een boel arpeggio’s en aanwakkerend drumwerk die samen geen klassieke vierkwartstelmaten respecteren.

Vanaf de start begint deze plaat dus al te tintelen. Tintelingen en muzikale prikkels die hoogtepunten kennen in een virtuoos, klassiek en bombastisch openbloeiend Feelings, een wat meer jazzy A Bit Of Sweetness of een opzichtige progrocksong Lune De Fiel, maar die ook durven afzwakken en afvlakken naar het einde van deze plaat toe.

Want echt durven of vernieuwen doet M83 hier niet. U kent vast ook het gelaagde analoge synthesizerspel met geveinsde dramatiek van Jean-Michel Jarre? En vanaf track tien komt op één of andere manier herhaaldelijk de gedachte aan 'West Side Story' boven drijven. Thematisch misschien leuk, maar met permanent gevaar voor krullende tenen.

Anthony Gonzalez is al een tijdje de film- en soundracktoer op gegaan. Dus ergens zat een project als ‘Digital Shades Vol.2’ eraan te komen. Wat u hier leest, is gematigd enthousiasme, dat weliswaar een heel pak toeneemt als de begeleidende film- en YouTubebeelden, die voor de meeste tracks al gemaakt werden, erbij komen.

22 december 2019
Johan Giglot