Lyrical Justifier - Roll Of The Dice

Eigen beheer

Roll Of The Dice

Wanneer je deze artiest en zijn album Googlet, kom je alle mogelijke social media en muziekplatformen tegen die het wereldwijde web te bieden heeft. Wanneer je er eentje uitpikt, merk je telkens dat het om slechts een handvol volgers of luisteraars gaat. Alsof de wereld heeft besloten de muziek en boodschappen van deze Lyrical Justifier compleet te negeren. Wat je vooral niet tegenkomt, is het wie, wat of hoe van deze plaat.

Tot je ergens via SoundCloud een Mexicaans uitziende foto van Stephen Sebastiao vindt, woonachtig in New Jersey. Niet meteen een figuur die je zou associëren met soulvolle oldskool hiphop. Dat in tegenstelling tot de Twitteraccount van de man (met nog geen driehonderd volgers), die bol staat van de politieke boodschappen en maatschappijkritische uitlaten. Het mysterie vergroot.

Nochtans lusten wij het wel, deze digitale en zelf uitgebrachte undergroundrelease met tien heerlijk rollende hiphoptracks, waarop de Lyrical Justifier zich afzet tegen de commerciële muziekbusiness en artificiële teenagestars, tegen rassenonderdrukking, tegen fake news. Of tegen een combinatie daarvan.

De man rapt met ontdubbelde stem als de groten der aarde. Met sterke lyrics en rhymes, maar ook vol energie en overgave die de ware kracht van zijn woorden in de verf zetten. De beats zijn basic, maar goed geproducet en liggen met een eenvoudig riffje, een simpele sample of enig onderliggend gitaargesneer gewoonweg melodieus lekker in het oor. Doe daar nog enkele speelse detailgeluidjes bij, een bewuste kraak links of rechts en een paar dieper liggende effectjes en je krijgt een mooi geheel.

Toegegeven, wij zijn niet de beste partij om deze lyrical hiphop volledig naar waarde te schatten. We vinden een vijf minuten durende, mellow Masquerade ietwat te loom en lang aanmodderen. Geef dan maar de vele songs waarin deze woordkunstenaar heerlijk bitsig de woorden uitspuwt. Eventueel met een heel eenvoudige sample erbij en een paar scratches om het kaal en puur te houden (Music X) of met een funky baslijntje in het bijna swingende Push. Want zo hoort het op straat te klinken: rauw en uit het hart. En uit een ghettoblaster die van de boot viel. In elk geval blijven we nog wel even nahoppen met “Who want’s to play – the reindeer games”.

Ben je into pure hiphop en wil je wel eens iets nieuws ontdekken? Eat this. Wie weet trek je deze Lyrical Justifier wel mee uit het onbekende.

19 maart 2022
Johan Giglot