LVL UP - Return To Love

Sub Pop Records

Voor een fikse portie weerbarstige indierock kan je terecht bij het uit Brooklyn afkomstige LVL UP, een groep die met zijn sound de nineties nieuw leven lijkt in te blazen. Indie is al ontelbare keren ten grave gedragen, maar keer op keer duiken er bandjes op die een gelukzalige glimlach op je gezicht toveren. En dan besef je: gitaarrock heeft ondanks alles nog een toekomst.

Return To Love

Het is niet dat LVL UP echt vernieuwende dingen uithaalt op 'Return To Love', al zit er wel een oerdegelijke band aan het stuur; een groep die zijn sound ontleent aan groepen als Neutral Milk Hotel, Pavement en  pakweg Built To Spill, om er maar enkele te noemen.

'Return To Love' is het derde album van de bende uit Brooklyn. En die voldoet aan alles wat je van een moderne rockplaat mag verwachten: catchy songs waar het gitaarwerk af en  toe eens slordig mag zijn, hooks zo degelijk dat je dagen nadien de nummers nog fluit en naar zomer geurende, uit de voegen  barstende gitaarexplosies.

Het helpt ook dat je als groep maar liefst drie songschrijvers annex vocalisten (gitaristen Mike Caridi en Dave Benton en bassist Nick Corbo) in huis hebt. Met het geweldige Hidden Driver hebben ze de luisteraar dan ook meteen te pakken. Een machtig openingsakkoord  en daarna ligt de hele wijde wereld aan hun voeten. Iets verderop dwalen onze gedachten tijdens She Sustains Us af naar 'Siamese Dream' van Smashing Pumpkins.

Ergens klinkt het gedateerd, maar tezelfdertijd gaat er een tijdloze nostalgie vanuit. Bovendien weten ze de vakkundig geripte sound op te frissen met jeugdig experiment (de input van Baldrick, de guestvocalist). The LVL UP doet die vooral in de nineties gesitueerde gitaarrocksound (Nirvana, Smashing Pumpkins, Afghan Whigs) dus alle eer aan, maar slaagt er ook in om niet zomaar alles te copypasten. Zo bevatten de songs van de band veel meer zomerse popmelodieën (het trefzekere Blur doet pakweg aan Grandaddy en Pinback denken). Pain, dat de eerste plaathelft mag afsluiten, mag dan eerst broos en kwetsbaar klinken, algauw weet het kwartet met uiterst prikkelend gitaarwerk en stevige drums alles en iedereen op een hoopje te spelen. Een hoogtepunt.

Ieder groepslid in The LVL UP heeft een eigen inbreng en zo is 'Return To Love' vooral een album waarop de groepsgeest overheerst. Gitarist Benton heeft  een fascinatie voor schrijver en documentairemaker Astra Taylor, Corbo zit volop in het mystieke en het occulte en Caridi heeft vooral aandacht voor persoonlijke bekommernissen. De bende luistert effectief naar elkaar en haalt zo het beste boven.

Het kwartet kreeg veel input van producer-gitarist Mike Ditrio, die er ook op de vorige albums al bij was en die als vijfde, officieuze bandlid de hele zaak de goede richting in stuurde. Misschien is dat wel de achillespees van dit album: dat dit echt voer is voor Amerikaanse collegeradio's.

Maar dit blijft een uiterst prettig in het oor liggend album met een hoge funfactor. Goede zet ook van de band om het behoorlijk compact te houden. De tien songs op dit album gaan hier vast nog een tijdje mee.

28 januari 2017
Philippe De Cleen